ΠΑΙΔΕΙΑ

Σε ισχύ από Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Σε ισχύ από Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, δεν έχει δοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής για νέα παράταση.

Η προηγούμενη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο που θα ισχύσει, λήγει και τυπικά τη Δευτέρα.

Άρα από αύριο 26 Οκτωβρίου, σε φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς και όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, ισχύει αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Κι όλα αυτά ενώ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε για προπαγάνδα.

Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η κυβέρνηση, διέρρεε με κάθε τρόπο ότι αναζητούνται ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ότι, αν επιβληθεί, θα είναι μειωμένος στα φροντιστήρια και στους παιδικούς σταθμούς. Ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και από τη Δευτέρα (26/10), το ΦΠΑ 23% είναι γεγονός για όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (νηπιακούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ιδιωτικά σχολεία).

Πρόκειται για ένα μέτρο που κτυπά απευθείας στην τσέπη της μέσης οικογένειας, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές ΦΠΑ οι θεσμοί διατύπωσαν ενστάσεις, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν προβλέπει την εφαρμογή διαφορετικών συντελεστών.

Επί της ουσίας, η οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις