Θεσσαλονίκη: Προβλήματα λειτουργίας στο ΑΠΘ καταγγέλει ο πρύτανης

Newsroom Newsroom

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα λειτουργίας στο ΑΠΘ καταγγέλει ο πρύτανης

Η αδυναμία να αναπληρωθούν καθηγητές που συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιιο Θεσσαλονίκης, προκαλεί προβλήματα στις σχολές και τα τμήματά του, σύμφωνα με τον πρύτανη Περικλή Μήτκα.

Κάθε χρόνο αποχωρούν περίπου εκατό πανεπιστημιακοί ενώ μετά το 2010 σταμάτησαν οι προκηρύξεις για νέες προσλήψεις και παράλληλα υπάρχουν σχολές, όπως η Αρχιτεκτονική, όπου τα τελευταία 8 χρόνια από 100 καθηγητές απέμειναν μόνο 38.

Αυτά επεσήμανε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και πρόσθεσε ότι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στο πρόβλημα, τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση χωρίς ασανσέρ και καλοριφέρ, αλλά όχι χωρίς δασκάλους», ενώ επισημαίνει ότι έμπειροι καθηγητές φεύγοντας «παίρνουν» μαζί τους και το γνωστικό αντικείμενο, που ενδεχομένως δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

«Ένα, δύο τρία χρόνια θα μπορούσαμε να το αντέξουμε, αλλά τώρα πάει να γίνει πολύ σημαντικό το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μήτκας και υπενθύμισε ότι για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης ενός καθηγητή απαιτούνται δύο και τρία χρόνια.

Όπως ανέφερε, για κάποιο διάστημα ερχόταν στο ΑΠΘ κάποιοι καθηγητές που είχαν προσληφθεί με τις τελευταίες διαδικασίες που ξεκίνησαν το ξεκίνησαν το 2010. «Το τμήμα φαρμακευτικής έχει κάτω από 20 μέλη ΔΕΠ και γύρω στους 30 είναι ένας λογικός αριθμός για μια τόσο ιδιαίτερη σχολή. Δεν καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα. Το Μαθηματικό μόνο 20 επίσης, στην Αρχιτεκτονική από 100 καθηγητές έπεσαν στους 38 μέσα σε 8 χρόνια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι άμεσα αναστρέψιμη, ακόμα κι αν διατεθούν κονδύλια για προσλήψεις.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να απασχολήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν εξαιρετικά ακαδημαϊκά προσόντα, δεν θέλουμε να φύγουν από την Ελλάδα, να βρούμε έναν τρόπο να αρχίσουμε να τους απασχολούμε», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved