ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και τα... σενάρια επιβολής ή μη ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και τα... σενάρια επιβολής ή μη ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, να τελειώνει με τα κενά των προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τώρα σκέφτεται να δώσει νέα παράταση για το θέμα επιβολής ή μη ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

Εχει μια δυσκολία να καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, τι θα κάνει με τον ΦΠΑ 23%. Ακόμη και για τον πλέον ανυποψίαστο και καλών προθέσεων πολίτη, είναι φανερό αυτό. Στην προσπάθεια εξεύρεσης ισοδυνάμων η κυβέρνηση μία «πιάνει» το μοσχάρι, μία τα τέλη κυκλοφορίας και γενικώς «πιάνει» ό,τι μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του δημοσίου 500 εκατομμύρια και άνω.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, θέμα ημερών είναι η απόφαση για τη νέα παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υπαγωγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε ΦΠΑ μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από τη μία γράφει κι από την άλλη σκίζει σενάρια ισοδυνάμων, αφού στο μεταξύ έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα κι έχουν προκαλέσει εκτός από σύγχυση και ένα ελαφρύ μειδίαμα (sic) σε ότι αφορά στην σοβαρότητα στόχευσης των κυβερνητικών χειρισμών.

Το τελευταίο σενάριο ήθελε την αντικατάσταση επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση με 11 ισοδύναμα μέτρα σε ποτά, τσιγάρα, μοσχαρίσιο κρέας και τέλη κυκλοφορίας.

Άλλο σενάριο –επίσης πρόσφατο- ανέφερε πως είναι πιθανή η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και η εξαίρεση φροντιστηρίων, ωδείων κτλ.

Πηγές αναφέρουν ότι και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική να καταλήξει στον «κινηματογράφο» της ελληνικής κοινωνίας. «Όλα είναι ανοιχτά», υποστηρίζουν πηγές, ενισχύοντας την «αταξία» της κυβερνητικής σκέψης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να βρεθούν πηγές εισροής 500 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία και με αυτές τις «κάνουλες» να συμφωνήσουν και οι εταίροι.

Και το πλέον σίγουρο είναι πως η μία «παράταση» διαδέχεται την άλλη. Τώρα προβλέπεται –με τροπολογία- μία ακόμη παράταση ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες έως 15 ή το πολύ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, καθώς και η διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί στο διάστημα αυτό από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Εν τέλει, άβυσσος στην κυβερνητική «ψυχή»... τόση «αβυσσαλέα άβυσσος» που θα ζήλευαν και τα σενάρια του Πέδρο Αλμοδόβαρ...

Σχετικές ειδήσεις