ΠΑΙΔΕΙΑ

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ την ώρα που τα πανεπιστήμια καταρρέουν εκπέμποντας «SOS»!

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ την ώρα που τα πανεπιστήμια καταρρέουν εκπέμποντας «SOS»!

Ενώ τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, με τους Πρυτάνεις να εκπέμπουν «SOS», το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας επαναφέρει -μεταξύ άλλων-τους «αιώνιους» φοιτητές ακόμη και αν έχουν διαγραφεί από τα μητρώα!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΥΣ «ΑΙΩΝΙΟΥΣ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Αποδυνάμωση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.

-Διατήρηση της ιδιότητας του φοιτητή μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών. Καταργείται το χρονικό όριο.

-Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής καθώς και στις παροχές σίτισης, στέγασης, μειωμένων μετακινήσεων, όσοι έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησής τους.

-Το κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς εβδομάδες διδασκαλίας.

-Η δυνατότητα παράτασης του εξαμήνου ορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος και μέχρι την έκδοσή του δύναται να ρυθμίζεται με απόφαση της Συγκλήτου, έπειτα από προηγούμενη γνώμη της Κοσμητείας ή σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος.

-Οι φοιτητές δικαιούνται να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση στη γραμματεία του τμήματος τους για όσα εξάμηνα επιθυμούν.

-Όσοι διακόπτουν τις σπουδές τους χάνουν την φοιτητική ιδιότητα για όσα διάστημα διαρκεί αυτή η διακοπή.

-Η επαναφορά των «αιώνιων» φοιτητών πραγματοποιείται με μία απλή αίτηση στο τμήμα τους.

Οι πρυτάνεις εκπέμπουν «SOS»!

Σε Σύνοδο που πραγματοποίησαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ το Σάββατο (19/12/2015), ενημέρωσαν τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τα δραματικά δεδομένα των Πανεπιστημίων. Μάλιστα, οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει την επιχορήγηση των ΑΕΙ σε επίπεδα του 2014. Αλλιώς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι πρυτάνεις κατά την διάρκεια της Συνόδου του Σαββάτου, ο τακτικός προϋπολογισμός των ΑΕΙ έχει μειωθεί κατά 70% σε επίπεδο πενταετίας με ότι συνεπάγεται αυτό για την ορθή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Πάντως, με βάση το νέο σχέδιο νόμου το οποίο παραδόθηκε στους πρυτάνεις, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

-Οι πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιούνται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία για τετραετή θητεία από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που απαρτίζεται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, των προπτυχιακών φοιτητών, των μεταπτυχιακών φοιτητών του ιδρύματος και των υποψηφίων διδακτόρων, του επιστημονικού, διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού ειδικών κατηγοριών καθώς και του διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος.

Σε περίπτωση δύο διαδοχικών άγονων εκλογικών διαδικασιών με τη διαδικασία της κάλπης, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου το αργότερο εντός επτά ημερών από την τελευταία ψηφοφορία.

Σχετικές ειδήσεις