ΠΑΙΔΕΙΑ

Προσλήψεις: Τι αλλάζει στο σύστημα προσλήψεων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Προσλήψεις: Τι αλλάζει στο σύστημα προσλήψεων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Έρχονται ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο διορισμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Προχωρά σε ανακατανομή του πίνακα το Υπουργείο Παιδείας - Επηρεάζονται 60.000 - 70.000 αναπληρωτές που καταθέτουν τα χαρτιά τους κάθε χρόνο

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για ανακατανομή του πίνακα ανατρέπει τα δεδομένα

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών παρουσιάστηκε η πρόταση του υπουργείου για το νέο σύστημα πρόσληψης, το οποίο επηρεάζει 60.000-70.000 αναπληρωτές που καταθέτουν τα χαρτιά τους κάθε χρόνο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλαφόν στην προϋπηρεσία μέχρι 60 μήνες αλλά και μοριοδότηση με βάση το βαθμό του πτυχίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το ΑΣΕΠ θα αναλάβει ολοκληρωτικά τη διαδικασία, ενώ προστίθενται στη μοριοδότηση τόσο ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια όσο και η επιτυχία σε παλαιότερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, στον πιο πρόσφατο (σ.σ.: το 2008!) η μοριοδότηση είναι 1 μόριο, ενώ στον προηγούμενο του 2006 πάει στο 0,5. Η συγκεκριμένη μοριοδότηση έχει ενοχλήσει μερίδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι κάνουν λόγο για φωτογραφική διάταξη που ευνοεί εις βάρος όλων των υπόλοιπων αναπληρωτών τους επιτυχόντες μη διοριστέους του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο οποίος βέβαια έγινε πριν από 8 χρόνια.

Τα μέλη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του υπουργού, όχι τόσο με τα νέα κριτήρια, τα οποία βέβαια αποτελούν παλαιότερη πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει σχέδιο για τους μόνιμους διορισμούς που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών:

- Αδικούνται οι εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία, καθώς πλέον μπαίνει πλαφόν 60 μηνών και η μοριοδότηση παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλα κριτήρια.

- Ευνοούνται οι επιτυχόντες μη διοριστέοι του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ που έγινε το 2008, εις βάρος των εκπαιδευτικών που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

- Στα κοινωνικά κριτήρια, κατακρίνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει μοριοδότηση για τρίτεκνους και περιλαμβάνονται μόνο άτομα με αναπηρία.

- Ενοχλημένοι είναι και οι εκπρόσωποι της ειδικής αγωγής, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις άλλες ομοσπονδίες για τα νέα κριτήρια επιλογής των αναπληρωτών.