ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2016: Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές - Τι αλλάζει, ποιες οι περιζήτητες σχολές

Πανελλήνιες 2016: Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές - Τι αλλάζει, ποιες οι περιζήτητες σχολές

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι 103.366 υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι σε περίπου 15 ημέρες, στις 16 Μαΐου αυτοί των γενικών λυκείων (ΓΕ.Λ.) και στις 17, οι μαθητές των επαγγελματικών (ΕΠΑ.Λ.), θα ριχτούν στη μάχη για να διεκδικήσουν μία από τις 69.985 προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Το ενδιαφέρον όλων, μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών στρέφεται τόσο στην πρεμιέρα του νέου εξεταστικού συστήματος όσο και στην εφαρμογή (μόνο για φέτος) του παλιού συστήματος πανελλαδικών, παρότι οι υποψήφιοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο τελευταίο. Ειδικότερα, μόλις το 4% των διαγωνιζομένων από τα ΓΕ.Λ. και το 13,8% των υποψηφίων από τα ΕΠΑ.Λ. επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2016

Όσον αφορά το νέο σύστημα, με το οποίο θα διαγωνιστούν 79.923 μαθητές των ΓΕ.Λ. και 15.354 συμμαθητές τους από τα ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με τα οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σχολές ενός εκ των πέντε Επιστημονικών Πεδίων (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας και Ζωής, Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, εφόσον επιλέξουν να εξεταστούν σε πέντε μαθήματα.

Πώς θα υπολογίζονται φέτος τα μόρια

Με νέο τρόπο θα γίνει και ο υπολογισμός των μορίων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο οποίος είναι αρκετά περίπλοκος. Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός των μορίων κάθε διαγωνιζομένου θα γίνεται ως εξής: «Το άθροισμα των γραπτών βαθμών (στην εικοσάβαθμη κλίμακα) των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος, πολλαπλασιάζονται επί δύο. Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 100».

Αν επιλέξει και Πέμπτο μάθημα;

Σε περίπτωση που ο διαγωνιζόμενος εξεταστεί πανελλαδικά και σε πέμπτο μάθημα, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, ο υπολογισμός των μορίων του για καθένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Για σχολές και τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, προστίθενται «τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το 100 του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στην πρακτική δοκιμασία με τον αντίστοιχο συντελεστή».

Σε ποιες περιζήτητες σχολές μπορούν να εισαχθούν και μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Νέα δεδομένα φέρνουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το γεγονός ότι αποκτούν το δικαίωμα εισαγωγής, από φέτος, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης αλλά και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εκτός από μία θέση στα ΤΕΙ μπορούν να διεκδικήσουν και θέσεις σε ανώτερες σχολές. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τομέα Μηχανολογίας, του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, του Τομέα Δομικών Εργων και του Τομέα Πληροφορικής (Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών), του Τομέα Διοίκησης της Οικονομίας (ομώνυμη Ομάδα Προσανατολισμού), του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ομώνυμη Ομάδα Προσανατολισμού) του Τομέα Πλοιάρχων και του Τομέα Μηχανικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων) μπορούν να εισαχθούν στις περιζήτητες, τα τελευταία χρόνια, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Πρόκειται για τις Σχολές Υπαξιωματικών Διοίκησης Αεροπορίας, Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού ΟΠΛΑ και ΣΩΜΑΤΑ, Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, την ΑΕΝ Σχολή Πλοιάρχων, την ΑΕΝ Σχολή Μηχανικών και τη Σχολή Αστυφυλάκων. Για την εισαγωγή τους σε αυτές, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται πανελλαδικώς (εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας) στα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Για τον υπολογισμό των μορίων τους, οι βαθμολογίες τους σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και τα δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή 3,5. Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων που θα συγκεντρώσουν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αθροίσουν τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Φέτος, όμως, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. που θα διαγωνιστούν με το παλιό σύστημα θα ταλαιπωρηθούν και θα μετακινηθούν αρκετά, αφού για τα μαθήματα όπου τα θέματα θα είναι κοινά με τους υποψηφίους των ΓΕ.Λ. θα εξεταστούν σε ημερήσια λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής όσων υποψηφίων κληθούν να εξεταστούν σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής.

Μέσα στον Ιούνιο θα διεξαχθούν οι ενδοσχολικές

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών, περίπου στα μέσα Ιουνίου, θα διεξαχθούν φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου. Το πρόγραμμα των ενδοσχολικών εξετάσεων ορίζεται από το κάθε σχολείο ξεχωριστά και περιλαμβάνει όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εκτός από αυτό της Φυσικής Αγωγής. Στους μαθητές χορηγείται απολυτήριο, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κουδούνι στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα χτυπήσει στις 11 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 16 του ίδιου μήνα και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου. Αμέσως μετά οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα ειδικά μαθήματα.

Γενικές οδηγίες για τους υποψηφίους

Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

Δείτε πότε θα δοθούν τα δελτία εξεταζομένων στους υποψηφίους

Αναβαθμολόγηση

Εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α΄ και β΄ βαθμ/τή και το γραπτό παραδίδεται στον γ΄ βαθμ/τή. Αφού ο γ΄ βαθμ/τής βαθμολογήσει με μαύρο στυλό και με την ίδια διαδικασία του β΄ βαθμ/τή, η γραμματεία αποσφραγίζει τους βαθμούς του α΄ και β΄ βαθμολογητή και παραδίδει το γραπτό στο ειδικό συνεργείο ελέγχου το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο της βαθμολογίας του α΄, β΄ και γ΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί, ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι τρεις βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ στελέχους και αποκόμματος, καλείται ο α΄, β΄ή γ΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει.

Κατανομή υποψηφίων στις αίθουσες

Η κατανομή́ των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Λυκειακής Επιτροπής, η οποία συντάσσει ονομαστική κατάσταση εξεταζομένων σε κάθε αίθουσα. Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών υποψηφίων.

Τι δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Πότε μηδενίζεται ο υποψήφιος

Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παραγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξετα− ζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Αναβαθμολόγηση −Τελικός γραπτός βαθμός μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων κάθε μαθήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, η επιτροπή του Β.Κ. ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών κάθε γραπτού δοκιμίου. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0−100, τελικός γραπτός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0−20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10).

Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α ́ και β ́ βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0−100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογη− τής (αναβαθμολογητής), ο οποίος επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό τουλάχιστον Δ ́ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα, κατά προτίμηση για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 7 της παρούσης και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης.

Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).

Υποψήφιοι ΤΕΦΑΑ

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Υποψήφιοι για σχολές ενστόλων

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Υποψήφιοι με το 10%

Υποψήφιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Υποψήφιοι με το 5%

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Δείτε ΕΔΩ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016.

Αν κάποιος σπάσει το χέρι του λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις μπορεί να εξεταστεί προφορικά;

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο μπορεί να εξεταστεί προφορικά. Αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία (μετά την 29 Φεβρουαρίου) δεν γίνονται δεκτά, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα. Αυτό έχει επιπτώσεις στον υπολογισμό των μορίων μου και στα Τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Αν δηλώσατε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστείτε, απλώς θα αποκλειστείτε από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

Δήλωσα συμμετοχή σε 5ο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ένα τουλάχιστον μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχει επιλέξει και το οποίο ανήκει στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου που δηλώνει.

Πέρα από τη δήλωση συμμετοχής σε ειδικό μάθημα υπάρχει και κάποια άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχω στις διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα;

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20).

Ποιες στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους;

Όσον αφορά στις Στρατιωτικές Σχολές, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 δεν θα δεχθούν εισακτέους η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.

Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ. Πότε θα καταθέσω τη σχετική αίτηση;

Για να είστε υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείτε απ΄ το σχολείο σας την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2016) και να συμμετάσχετε στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Μπορώ να διεκδικήσω μια θέση στις σχολές της Πυροσβεστικής εξεταζόμενος με το παλιό σύστημα;

Τόσο η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (και για Πυροσβέστες και για ιδιώτες), όσο και η Σχολή Πυροσβεστών θα δεχτούν υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2016 με το ΝΕΟ σύστημα.

Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι Πυροσβέστες.

Επιθυμούμε να διεκδικήσουμε συμμετοχή με το 10% στις στρατιωτικές σχολές. Αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;

Όχι δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Ανθυποπυραγών (ΜΟΝΟ για Πυροσβέστες) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει εντωμεταξύ να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών.

Εκτυπώστε το μηχανογραφικό με ένα κλικ

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2016 με το Νέο σύστημα (πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ 2016 με το Νέο σύστημα(πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ).

- το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ-Α΄ 2016 με το Παλαιό σύστημα(πατήστε εδώ).

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων

Σχετικές ειδήσεις