ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Στον «πυρετό» των μηχανογραφικών - Ανατροπές στις Βάσεις πριν την ώρα της «κρίσεως»

Βάσεις 2016: Στον «πυρετό» των μηχανογραφικών - Ανατροπές στις Βάσεις πριν την ώρα της «κρίσεως»

Διανύουμε μήνες αγωνίας... καθώς περισσότεροι από 100.000 τελειόφοιτοι ανυπομονούν να μάθουν τις Βάσεις εισαγωγής για το 2016, ώστε να αρχίσουν να οργανώνουν τη φοιτητική ζωή τους- Έως την Τρίτη οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων - Έως την Παρασκευή «κλείνουν» τα Μηχανογραφικά

Η αγωνία στα ύψη... και οι μελλοντικοί φοιτητές βρίσκονται στον «πυρετό» της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η οριστικοποίηση των Μηχανογραφικών Δελτίων πρέπει να έχει γίνει έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι υποψήφιοι, παρά την όποια βαθμολογία έχουν συγκεντρώσει χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν φοιτητές από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο άγχος υπάρχει στο πώς θα κυμανθούν οι βάσεις 2016, καθώς το νέο σύστημα εισαγωγής αλλάζει ριζικά τα δεδομένα. Αν και ακόμα έχουμε ενάμισι μήνα μπροστά μας, ωστόσο οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι οι βάσεις θα είναι δύο ταχυτήτων, και ορισμένες, άλλοτε περιζήτητες σχολές θα σημειώσουν εντυπωσιακή πτώση! Από την άλλη μεριά, μεγάλη ζήτηση, άρα και άνοδο θα παρουσιάσουν σχολές, που παλαιότερα δεν ήταν μέσα στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Εντυπωσιακή άνοδο αναμένεται να έχουν οι παραϊατρικές, αλλά και οι ιατρικές σχολές που θα αγγίξουν «ταβάνι». Πτώση αναμένεται στα παιδαγωγικά τμήματα και τις οικονομικές σχολές και αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές και σε κάποιες πολυτεχνικές.

Περιζήτητες θα είναι και οι σχολές που υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις.

Αναλυτικά:

Στο πρώτο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών αναμένονται κάποιες αυξομειώσεις στις φιλοσοφικές και τις ψυχολογικές σχολές. Ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει με τις νομικές σχολές, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή πτώση.

Στο δεύτερο πεδίο, μπορεί να υπήρξαν καλές επιδόσεις στη φυσική, αλλά οι βάσεις μάλλον θα παραμείνουν στα ίδια.

Στο τρίτο πεδίο τα εύκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, σε συνδυασμό με την απουσία των Μαθηματικών, φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις στα ύψη. Πέρα από τις ιατρικές Σχολές, η αύξηση των βάσεων θα είναι αισθητή σε όλη την κλίμακα των σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.

Στο τέταρτο πεδίο, οι κακές επιδόσεις στα μαθηματικά, αναμένεται να ρίξουν σημαντικά τις βάσεις στα παιδαγωγικά.

Ο πυρετός... του μηχανογραφικού

Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να οριστικοποιήσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία προκειμένου να μη χάσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Από την Τετάρτη (06/07), θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Η βεβαίωση αυτή θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος ανά επιστημονικό πεδίο.

Η έκδοσή της θα γίνει από τις 6 Ιουλίου, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που αναμένεται να ανακοινωθούν μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Ιουλίου.

Ειδικότερα χορηγείται:

Α) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΓΕΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και στους κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου ή κατόχους απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένου σχολείου που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερησίου ή Δ’ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου έτους 2016 με το νέο σύστημα χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

B) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του N. 4186/2013, καθώς και κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ έτους 2016, χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Μηχανογραφικό και μετεγγραφές

Σε ένα ακόμη... μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα.

Ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις