ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2016: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι Έλληνες του εξωτερικού

Πανελλήνιες 2016: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι Έλληνες του εξωτερικού

Από αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου έως και τις 14 του μήνα, οι Έλληνες του εξωτερικού που τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά (μέσω διαδικτύου) αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 καθώς και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία οι υποψήφιοι θα αναζητήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams-expatriate.it.minedu.gov.gr, θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.

Μέσα από την ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από αύριο να συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και το μηχανογραφικό δελτίο από τις χώρες του εξωτερικού, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό.

Πριν την υποβολή, οι υποψήφιοι καλούνται να μελετήσουν τις «Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2016», οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας, όπου δηλώνουν ότι ανήκουν, και ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία τους.

Η αναλυτική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου πρέπει οι -εντός Ελλάδας- υποψήφιοι να έχουν οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Διαβάστε ΕΔΩ τα τελευταία στοιχεία λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών

Ωστόσο, μια πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις 2016, λίγο πριν τη λήξη της προσθεσμίας για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου, μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας, ενός πίνακα με την κατανομή των υποψηφίων ανά βαθμολογία των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι Επιστήμες Υγείας πρωταγωνιστούν φέτος στη μάχη των υποψηφίων, με τον πήχυ να ανεβαίνει. Τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

Από σήμερα Τετάρτη (06/07), θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Η βεβαίωση αυτή θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος ανά επιστημονικό πεδίο.

Η έκδοσή της γίνεται από σήμερα, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που ανακοινώθηκαν χθες.

Ειδικότερα χορηγείται:

Α) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΓΕΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και στους κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου ή κατόχους απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένου σχολείου που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερησίου ή Δ’ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου έτους 2016 με το νέο σύστημα χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

B) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του N. 4186/2013, καθώς και κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ έτους 2016, χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις