ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Πτώση για παιδαγωγικές, οικονομικές και φυσικομαθηματικές σχολές - Στα ύψη οι ιατρικές

Βάσεις 2016: Πτώση για παιδαγωγικές, οικονομικές και φυσικομαθηματικές σχολές - Στα ύψη οι ιατρικές

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει έως την ανακοίνωση των βάσεων 2016 με τους υποψήφιους να περιμένουν πως και πώς να δουν τους καρπούς των προσπαθειών τους να... αποδίδουν με μία θέση στην σχολή της αρεσκείας τους.

Όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωση των βάσεων πιθανόν να γίνει την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου. Όλα συνηγορούν ότι πιθανότατα η ανακοίνωση να γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Η πορεία που θα διαγράψουν οι βάσεις 20156 αναμένεται να είναι «τρελή», όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Στις Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα της Πληροφορικής αναμένεται να σημειωθεί «βατερλό» με μόνη εξαίρεση να αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Οι ελάχιστοι αριστούχοι αλλά και η απογοητευτική εικόνα των χαμηλών μορίων είναι η κύρια αιτία της βουτιάς των βάσεων. Σε... απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Όπως αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία των βάσεων 2016 για τις πανελλαδικές, μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που «έπιασαν» περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι μόλις… 758 με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.

Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο στις Βάσεις 2016 στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Αναλυτικότερα οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικές Σπουδές

Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές.

Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο.

2ο επιστημονικό πεδίο

Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα.

Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια.

Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα.

Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω

Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίση.

Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο.

3ο Επιστημονικό πεδίο

Επιστήμες Υγείας

Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα.

Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 1 9.000 μορίων.

Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική η Φαρμακευτική ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο

Παιδαγωγικές Σχολές

Χτύπημα κάτω από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 10.

Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές.

Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια.

5ο επιστημονικό πεδίο

Οικονομίας και Πληροφορικής

Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.

Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα.

Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 12.000 μόρια με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το απαγορευτικό πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις