ΠΑΙΔΕΙΑ

Παιδεία: «Κόβουν» την Αρχαία Ελλάδα και τους ήρωες του 1821 από την Ιστορία!

Παιδεία: «Κόβουν» την Αρχαία Ελλάδα και τους ήρωες του 1821 από την Ιστορία!

Σα να λύθηκαν όλα τα προβλήματα της χώρας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναγράψει την ιστορία στο σχολείο!

ΤΑ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ – ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής προτείνονται αλλαγές όπως η «περικοπή» της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας στη Δ΄ δημοτικού για να δοθεί έμφαση στην τοπική και οικογενειακή ιστορία.

Ερωτήματα γεννούν πάντως οι αλλαγές που προτείνονται για την Ε΄ Δημοτικού, όπου διδάσκεται κυρίως ιστορία των βυζαντινών ετών.

Για την τάξη αυτή προτείνεται να διδαχθεί η ιστορική εξέλιξη από την προϊστορία έως την οθωμανική κατάκτηση. Ωστόσο, προτείνεται να μη δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Επίσης, στην Α΄Λυκείου, όπου το μάθημα της Ιστορίας καλύπτει έως την εποχή του Ιουστιανού προτείνεται αντικατάσταση του βιβλίου με άλλο που θα καλύπτει την περίοδο από το 1880 έως και σήμερα και θα έχει τίτλο «Ο καπιταλισμός ως παγκόσμιο σύστημα 1880-1914». Μεταξύ άλλων θα διδάσκεται η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ειδικά για την τάξη αυτή, προτείνεται το μάθημα να εστιαστεί στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, την παγκοσμιοποίηση και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Το σκεπτικό είναι να διδάσκεται κάθε χρονική περίοδος μια μόνο φορά σε κάθε βαθμίδα, καθώς τώρα διδάσκεται έως και τρεις φορές.
Προτείνεται επίσης ενισχυθούν τα οικονομικά ζητήματα και τα κοινωνικά φαινόμενα καθώς και η ιστορία της τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις