ΠΑΙΔΕΙΑ

Τι προοπτικές έχει ένας νέος μετά το Λύκειο;

Τι προοπτικές έχει ένας νέος μετά το Λύκειο;

Ο Σύμβουλος Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βαγγέλης Ροδόπουλος λύνει όλες μας τις απορίες σχετικά με το θέμα

«Τι να σπουδάσω;» Το διαχρονικό ερώτημα που απασχολεί τους νέους μετά τις Πανελλήνιες, αφορά στην επιλογή επαγγέλματος. Σε μία δύσκολη περίοδο, με τα ποσοστά της ανεργίας να παραμένουν ιδιαιτέρως υψηλά στη χώρα μας, οι νέοι αναζητούν μία σχολή που θα τους προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές, θα τους βοηθήσει να διακριθούν στον ανταγωνιστικό στίβο της αγοράς εργασίας και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Ροδόπουλο, Σύμβουλο Διοίκησης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ του διακεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος που κατέκτησε το χρυσό βραβείο για τη διασύνδεση των σπουδαστών του με την αγορά εργασίας και καταγράψαμε όλα όσα πρέπει να έχουν υπόψη οι μελλοντικοί φοιτητές, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ βρίσκεται ανάμεσα στα επτά καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, ενώ έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλές ακόμη σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για εσάς και τους φοιτητές σας;

Η ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό ΙΕΚ με συνεχείς διεθνείς βραβεύσεις εκπαιδευτικής υπεροχής, κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και δύναμη μιας και προκύπτει από τη συνεχή προσπάθειά μας, για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, εντός και εκτός διδακτικής ύλης.

Για εμάς, τη δεύτερη γενιά του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, είναι πρόκληση να συνεχίσουμε το όραμα των προκατόχων μας, διατηρώντας τον Όμιλο ΑΚΜΗ στην ηγετική θέση της ελληνικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Η διάκριση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ως ένα από τα επτά Καλύτερα Εκπαιδευτήρια στην Ευρώπη, συνδέεται με τη φιλοσοφία μας, που αντανακλάται και στην επιλογή χιλιάδων νέων, που κάθε χρόνο, με την επιλογή τους να σπουδάσουν κοντά μας, μας έχουν κατατάξει στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ελληνικής εκπαίδευσης αλλά κυρίως, της συνείδησης αυτών και των γονιών τους.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το ΙΕΚ ΑΚΜΗ; Ποιο είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Ο νέος που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα την έρευνά του για τις σπουδές και το μέλλον του, καλό θα ήταν να επιλέξει με γνώμονα το επίπεδο σπουδών και αξιολόγησης, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, τις προοπτικές για την επαγγελματική του αποκατάσταση, τα επιπλέον διεθνή διπλώματα και πιστοποιήσεις που παρέχει η σχολή στους σπουδαστές και τα επιπλέον προνόμια που εξασφαλίζει με την εγγραφή του.

Με αγωνία διαπιστώνω και εγώ προσωπικά, πως όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με μια εποχική εργασία. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε προσαρμόσει όλα τα προγράμματά μας σε τρεις ζώνες ωραρίου, για να μπορεί ο καθένας να επιλέγει αυτή που του ταιριάζει σύμφωνα με τις ανάγκες και την καθημερινότητά του.

Ένας ακόμη λόγος για να επιλέξει ο νέος την ΑΚΜΗ για τις σπουδές του είναι γιατί η ίδια η αγορά εργασίας την επιλέγει. Με χαρά αξίζει να αναφέρω ότι διαθέτουμε οργανωμένο Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης, το οποίο πρακτικά αποτελεί τη «γέφυρα» ανάμεσα στους σπουδαστές και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες επιχειρήσεις απευθύνονται πρώτα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τη στελέχωσή τους, πριν ακόμα αναζητήσουν στελέχη μέσω αγγελιών.

Πρώτοι καθιερώσαμε στην Ελλάδα και τον θεσμό των «career days», όπου οι σπουδαστές μας, οπλισμένοι με τα επαγγελματικά εφόδια μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής πορείας, δίνουν το πρώτο τους επαγγελματικό ραντεβού με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκουν την πρώτη τους επαγγελματική στέγη, πολλές φορές πριν ακόμα αποφοιτήσουν.

Παράλληλα έχουμε αναπτύξει πολυάριθμες συνεργασίες σε επίπεδο workshops/ σεμιναρίων με κορυφαίους εισηγητές και εταιρίες που ενδυναμώνουν τη σπουδαστική εμπειρία.

Συνεχώς φροντίζουμε να αναπτύσσουμε την ομάδα των διδασκόντων καθηγητών μας με πλήθος καταξιωμένων επαγγελματιών που έχει ξεχωρίσει ο καθένας στον κλάδο του, όπως οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Σπύρος Σούλης, Χρήστος Βέργαδος, Βρεττός Βρεττάκος, Παντελής Τουτουντζής, Πάνος Βόγλης κ.ά.

Οι παραπάνω, κατά την άποψη μου, είναι αρκετά κρίσιμοι και καθοριστικοί λόγοι για την επιλογή της κατάλληλης σχολής. Εγώ, θα προέτρεπα κάθε νέο να κάνει τη δική του έρευνα, να επισκεφθεί σχολές, να ξεναγηθεί σε εγκαταστάσεις και εργαστήρια, να συνομιλήσει με καθηγητές, ώστε να βγάλει ο ίδιος το δικό του συμπέρασμα. Δικά του είναι τα όνειρα, δικοί του οι στόχοι, δική του και η απόφαση!

Πώς βοηθάει το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης τους σπουδαστές να αποκατασταθούν επαγγελματικά;

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί εργασιακά στη χώρα μας, από τη μία πλευρά ζήτηση εξειδικευμένων προσόντων, πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας από την άλλη, το ερώτημα: «Τι να σπουδάσω;» βρίσκεται μοιραία στο επίκεντρο για τους νέους, οι οποίοι καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους επαναπροσδιορίζοντας πολλές από τις αντιλήψεις που είχαν καθιερωθεί μέχρι τώρα σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

H επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών και των αποφοίτων μας είναι από τους σημαντικότερους στόχους μας. Για αυτό το λόγο η ΑΚΜΗ, μέσω του Career Office που σας προανέφερα και αρκετών συμβουλευτικών συνεδρίων (soft skills) που διοργανώνει, στοχεύει στην πολύπλευρη υποστήριξη των σπουδαστών και την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας και για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας.

Για αυτό υπάρχουν και οι Ημέρες Καριέρας (Career Days) και οι Ημέρες Δικτύωσης (Networking Days) που διοργανώνουμε σε όλα μας τα παραρτήματα σε ετήσια βάση, καθώς στοχεύουν στο να βοηθήσουν σπουδαστές και αποφοίτους να ξεδιπλώσουν τις ακαδημαϊκές και τις ατομικές τους δεξιότητες, συμμετέχοντας σε συνεντεύξεις από στελέχη γνωστών ελληνικών αλλά και πολυεθνικών εταιρειών. Για τους περισσότερους σπουδαστές μας, εκεί κλείνεται το πρώτο ραντεβού με τη μελλοντική τους εργασία!

Στην περίπτωσή μας, το αποτέλεσμα είναι διπλά θετικό, αφού πολλές εταιρείες αρκετά συχνά παραδέχονται σε εμάς ότι μεταξύ των σπουδαστών μας συναντούν μελλοντικά στελέχη υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά και οι ίδιοι οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι μας ζουν τον σφυγμό της αγοράς, παρουσιάζοντας παράλληλα τα τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και τις ατομικές τους ικανότητες. Τη φετινή χρονιά, αξίζει να αναφέρω, ότι περισσότερες από 300 κορυφαίες εταιρείες εμπιστεύτηκαν το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση των Ημερών Καριέρας.

Δεν είναι τυχαία και η βράβευση που ακολούθησε στα Education Business Awards, αφού κατακτήσαμε το χρυσό βραβείο για τη διασύνδεση των σπουδαστών μας με την αγορά εργασίας!

Ποιες είναι οι επιπλέον πιστοποιήσεις που πρέπει να έχει ένας νέος για να ενισχύσει το βιογραφικό του και να διακριθεί στον ανταγωνιστικό επαγγελματικό στίβο;

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τις επιλογές που πρέπει να ακολουθήσει για την καριέρα του ένας νέος σε περίοδο κρίσης. Στάθηκα σε μία από τις τελευταίες προτάσεις, η οποία ανέφερε «αν ένας νέος καταφέρει να ξεχωρίσει σε αυτή την περίοδο, θα ξεχωρίζει για πάντα στην καριέρα του».

Ο νέος του 2017 που έχει όνειρα και επιθυμεί να αναπτύξει την καριέρα του θα πρέπει σίγουρα να φροντίσει να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, αποκτώντας πιστοποιήσεις διεθνούς αναγνώρισης που θα του προσφέρουν μαζί με τα υπόλοιπα γνωρίσματά του, το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης.

Οι πιστοποιήσεις αυτές, συμπληρώνουν τη θεωρητική κατάρτιση των σπουδών του και ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις κάθε κλάδου.

Η ΑΚΜΗ είναι το μοναδικό ΙΕΚ που εξασφαλίζει στους σπουδαστές της, βρετανικό δίπλωμα στο αντικείμενο σπουδών τους, το οποίο να πιστοποιείται από το Διεθνώς αναγνωρισμένο βρετανικό οργανισμό Pearson Assured. Ο οργανισμός προσφέρει επιπλέον ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, που δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να εργαστούν σε επιχειρήσεις της Ελλάδας και διεθνώς έχοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ένα ισχυρό δίπλωμα, στο βιογραφικό τους.

Άλλες πιστοποιήσεις που παρέχει το ΙΕΚ ΑΚΜΗ κατά αποκλειστικότητα σε σπουδαστές και επαγγελματίες είναι η Πιστοποίηση δικτύων Cisco CCNA, το Παγκόσμιο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αισθητικής Cidesco, το παγκόσμιο δίπλωμα SPA Therapist του ITEC, η πιστοποίηση Pilates Mat & Reformer Instructor σε συνεργασία με την αλυσίδα γυμναστηρίων Alterlife. Τέλος, για τον κλάδο της Γαστρονομίας, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ παρέχει το πρώτο στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών για τη Μαγειρική και τη Ζαχαροπλαστική σε συνεργασία Βρετανικό Πανεπιστήμιο, Queen Margaret University, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία Βρετανικά Πανεπιστήμια στις σπουδές φιλοξενίας και γαστρονομίας.

Είστε το μόνο ελληνικό ΙΕΚ με πανελλαδική κάλυψη. Πείτε μας λίγα λόγια για τις εγκαταστάσεις σας.

Σε εποχές κρίσης, είναι χρέος μας να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε νέο και σε κάθε οικογένεια. Όραμά μας είναι να στηρίζουμε την Παιδεία και την ελληνική οικονομία διότι πιστεύουμε ότι ο τόπος μας θα ανακάμψει. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους νέους, να έχουν πρόσβαση στο πλέον πολύτιμο αγαθό, αυτό της εκπαίδευσης. Και για αυτό φροντίζουμε εμείς να «είμαστε παντού για να είμαστε δίπλα τους».

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ αποτελεί τον μοναδικό ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα που έχει δημιουργήσει οργανωμένες εκπαιδευτικές δομές σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και από την περασμένη χρονιά και στη Λάρισα, εξασφαλίζοντας για τους σπουδαστές τις αρτιότερες κτιριακές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δίπλα στον τόπο κατοικίας τους.
Τα υπερσύγχρονα κτίρια του, υπερβαίνουν τα 28.588 τ.μ. ενώ σας αναφέρω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κτιριακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από Εκπαιδευτικό Οργανισμό. Τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια ανά ειδικότητα, που υπερβαίνουν τα 342 σε αριθμό, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες διδασκαλίας και οι χώροι αναψυχής, δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις και ιδανικές συνθήκες για κάθε νέο και νέα που αναζητά τον κατάλληλο χώρο που θα περνά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητά του για τα επόμενα 2 χρόνια.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διαθέτει digital κινηματογραφικό και τηλεοπτικό πλατό, πλήρως εξοπλισμένα multimedia workstations, data/voice δικτυακή υποδομή που αποτελεί case study για τους σπουδαστές μας, studios health & beauty, macintosh platforms, internet room, digital suites, sound & music multiplex studios, AKMI Web Radio, εργαστήρια μηχανολογίας, παιδαγωγικών, Υπερσύγχρονες Κουζίνες με εξοπλισμό εστίασης, Εργαστήρια Κομμωτικής και Υπερσύγχρονα Ιδιόκτητα Κέντρα SPA.
Είναι μεγάλη μας χαρά που μέσα στο 2017 και στα Education Business Awards, κατακτήσαμε χρυσό βραβείο για τις εγκαταστάσεις μας.

Διοργανώνετε και συμμετέχετε σε πλήθος εκδηλώσεων με στόχο την πολύπλευρη εκπαίδευση των σπουδαστών. Δώστε μας μερικά παραδείγματα.

Η επαγγελματική ανάπτυξη κάθε νέου/ νέας, δεν είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόφασης. Η ανάπτυξη σταδιοδρομίας είναι μία δια βίου διαδικασία, που αρχίζει από τις δραστηριότητες της προσωπικής του ζωής και εξελίσσεται μέσω των ποικίλων ρόλων και των δραστηριοτήτων, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μέλημά μας πάντα, η παροχή βιωματικής εκπαίδευσης για τον κάθε νέο. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την ΑΚΜΗ το γεγονός ότι δέχεται καθημερινά δεκάδες αιτήματα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για συνεργίες, συνεργασίες και συμπράξεις.

Οι σχέσεις κτίζονται με τον καιρό. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να αποτελούμε σημείο αναφοράς και σύγκλισης μεταξύ εταιριών, φορέων, συνεργατών για τις πλείστες των περιπτώσεων, κάτι που ωφελεί ιδιαίτερα τους σπουδαστές μας ποικιλοτρόπως.
Η ΑΚΜΗ είναι και οι συνεργάτες της που εργάζονται καθημερινά στα πέντε παραρτήματα με αγάπη και μεράκι συμβάλλοντας στη διοργάνωση και υλοποίηση πραγματικά όμορφων ιδεών και project. Θα σταθώ σε κάποια που προσωπικά ξεχώρισα, μέσα στην τελευταία χρονιά. Όπως η διοργάνωση Ημερίδας παρακίνησης «ΑΚΜΗ σημαίνει ΕΜΠΝΕΥΣΗ» κατά την οποία, προσωπικότητες από όλη την Ελλάδα ανέβηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και εξιστόρησαν τις ιστορίες τους.

Η Φιλοξενία του ιδιαίτερα επιτυχημένου project των Love Stories, κατά το οποίο 14 καλλιτέχνες επισκέφθηκαν τα πλήρως εξοπλισμένα studios του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ηχογράφησαν τα κομμάτια τους και παραχώρησαν συνέντευξη σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και στους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Τις συνεντεύξεις, τις ηχογραφήσεις, τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση επιμελήθηκαν οι σπουδαστές της σχολής με τους έμπειρους καθηγητές τους. Η διοργάνωση του διαγωνισμού Καινοτόμου Επιχειρηματικής Ιδέας «ΑΚΜΗ Innovation Project».

Η συμμετοχή σπουδαστών σε project για λογαριασμό της Praktiker Hellas. H διοργάνωση πλήθους συνεντεύξεων τύπου με γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες (όπως Νίκος Χατζηνικολάου, Αντώνης Σρόιτερ, Παναγιώτης Γιαννάκης, Σία Κοσιώνη, Μίμης Πλέσσας, Μελίνα Ασλανίδου, Νατάσσα Θεοδωρίδου κ.ά.) αλλά και προσωπικότητες από το εξωτερικό όπως (Χάινς Κούνιο, William Simpson κ.ά.). Θα κλείσω με το πιο όμορφο πάρτι γενεθλίων για την πρώτη χρονιά που κλείσαμε στη Λάρισα, που συνοδεύτηκε από πλήθος δρωμένων, πυροτεχνημάτων και φυσικά τη φανταστική συναυλία των αγαπημένων Onirama!

Σχετικές ειδήσεις