ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Στο νησί της Σύρου θα διεξαχθεί φέτος το4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», μετά από τρία χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο. Το πρόγραμμα διοργανώνεται με τη συνέργεια του Δήμου, από τις 8 έως τις 15 Ιουλίου 2018.

Η επίσημη παρουσίαση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου έγινε στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, λαμβάνοντας τα εύσημα του Πρέσβη της Γαλλίας, Christophe Chantepy, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεωργίου Δ. Καψάλη, του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ιωάννη Πετρόπουλου, αλλά και πολλών άλλων υψηλών προσκεκλημένων. Η δράση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο οποίος και θα τιμήσει το φετινό ακαδημαϊκό πρόγραμμα με την παρουσία και συμμετοχή του.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο διευθύνεται από την Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία μαζί με τον Γιάννη Μαμάη, εκδότη και ειδικό σύμβουλο του προγράμματος παρουσίασαν στη Γαλλική Πρεσβεία τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές πτυχές και όψεις ενός έργου που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη χρονιά.

H φετινή διοργάνωση φέρει τον ειδικότερο τίτλο «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης» και θα καλύψει μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες θεματικές:

  • Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος.
  • Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης.
  • Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής.
  • Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο;
  • Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια.
  • Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου. Η περίπτωση των fake news.
  • Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.

Το πρόγραμμα, στο οποίο θα διδάξουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συγγενών γνωστικών αντικειμένων, προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://summerschool.ac.uoi.gr

Σχετικές ειδήσεις