ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές: Οι τελευταίες αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Πανελλαδικές: Οι τελευταίες αλλαγές στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ

Αυτές τις ημέρες εξετάζονται από το υπουργείο Παιδείας οι τελευταίες λεπτομέρειες, και στο τέλος του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Στη Βουλή προγραμματίζεται να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του θα έχει νομοθετηθεί, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ τη σχολική χρονιά 2019-2020. Για τα παιδιά που μπουν φέτος στη Β' Λυκείου δεν θα υπάρξει αλλαγή, θα προστεθεί μόνο ένα μάθημα με τίτλο «Πολίτης και Κοινωνία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η νέα Γ' Λυκείου θα είναι προσανατολισμένη προς την ειδικότητα που θα έχει επιλέξει ο μαθητής, με λίγα μαθήματα σε πολλές ώρες διδασκαλίας. Οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου, ενώ η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί και στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου είναι η μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Ο κ. Γαβρόγλου, τέλος, αναφέρθηκε στη νέα εικόνα που θα έχει ο εκπαιδευτικός χάρτης από το 2019-20, αφού εκτός από το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα «κάνουν πρεμιέρα» και τα νέα πανεπιστήμια, όπως θα διαμορφωθούν μέσα από τις συνέργειες με τα ΤΕΙ. «Θα είναι μια πραγματικότητα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα έχουν πολλά διετή προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα έχουν πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα, νέα γνωστικά πεδία» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές αφορούν το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)