ΠΑΙΔΕΙΑ

Μηχανογραφικό δελτίο: Όλες οι αλλαγές που έρχονται από το 2019

Μηχανογραφικό δελτίο: Όλες οι αλλαγές που έρχονται από το 2019

Ενα νέο µηχανογραφικό θα έχουν στα χέρια τους οι µαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου τον ερχόµενο Σεπτέµβρη.

Τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια. Μέχρι τον ∆εκέµβρη του 2018, οι προσθαφαιρέσεις στο µηχανογραφικό δελτίο θα είναι πολλές, µε τους υποψηφίους να έρχονται προ εκπλήξεων, λίγο πριν από την τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Ο αριθµός των Ιδρυµάτων συρρικνώνεται την ίδια στιγµή που τα πανεπιστήµια µεγεθύνονται και εξαπλώνονται σε τµήµατα άλλων περιοχών. Επόµενος σταθµός στη σαρωτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόµα και µεταξύ πανεπιστηµίων, µε διάφορες εκπλήξεις για συνεργασίες κεντρικών Ιδρυµάτων να αναµένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντοµα. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία αξίζει να σηµειώσουµε ότι τα περισσότερα πανεπιστήµια και ΤΕΙ είδαν µε πολύ θετική µατιά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και οι όποιες αρχικές δυσπιστίες εξανεµίστηκαν γρήγορα.

Οι ζυμώσεις

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τις «ζυµώσεις» που διενεργούνται αυτή την περίοδο σχεδόν σε όλα τα Ιδρύµατα της χώρας.

Η ολοκλήρωση του σχεδίου δεν θα ολοκληρωθεί εντός του επόµενου χρόνου και σίγουρα όχι στα χέρια του ίδιου υπουργού υπό την παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κ. Γαβρόγλου στο τέλος της επόµενης σχολικής χρονιάς θα έχει να παρουσιάσει σε πολλές περιφέρειες της χώρας σηµαντικές αλλαγές. ∆εκάδες επιτροπές έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες που συζητούν γενικά για το µέλλον της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις ευκαιρίες συνεργασιών µεταξύ πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.

Τα πορίσματα

Στόχος είναι η έκδοση πορισµάτων για τα νέα υπερ-πανεπιστήµια που προσαρτούν ορισµένα τµήµατα των ΤΕΙ, ενώ κάποια άλλα τα «υποβιβάζουν» -όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι διδάσκοντες- στο άλλο φιλόδοξο σχέδιο του Κώστα Γαβρόγλου, τα διετή προγράµµατα που απευθύνονται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ µε εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

Αν και σε όλες τις περιφέρεις υπάρχει κινητικότητα, οι πιο εφικτές στην υλοποίησή τους για την επόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά αφορούν (τουλάχιστον µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα) 8 ΤΕΙ, 6 πανεπιστήµια και το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο. Πέρα από τον ακαδηµαϊκό χάρτη του 20192020, οι προσπάθειες για συνολική µεταρρύθµιση σε όλες τις περιφέρειες συνεχίζoνται. Το ενδιαφέρον του υπουργού Παιδείας έχει στραφεί προς την Κρήτη, που έχει αποδειχθεί δύσκολη περίπτωση. Το πανεπιστήµιο έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για µία τέτοιου είδους σύµπραξη και τώρα ο υπουργός «παλεύει» µε το ΤΕΙ Κρήτης να βρει µια λύση.

Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται στο Πανεπιστήµιο Πατρών µε το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδος, όµως σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Παιδείας δύσκολα θα µπορούσε να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρότζεκτ µέσα στην ερχόµενη χρονιά. Φυσικά, µετά τη σάρωση των ΤΕΙ και τον υπερπολλαπλασιασµό των πανεπιστηµιακών τµηµάτων, πολύ πιθανόν να έχουν σειρά και οι συµπράξεις µεταξύ πανεπιστηµίων, µάλιστα όχι στις επαρχίες αλλά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»