Γαβρόγλου: Από το Σεπτέμβριο του 2019 το νέο πρόγραμμα της Γ' Λυκείου

Γαβρόγλου: Από το Σεπτέμβριο του 2019 το νέο πρόγραμμα της Γ' Λυκείου

«Η συζήτηση για το μέλλον των πανεπιστημίων στην Ευρώπη γίνεται όχι μόνο με γνωσιακούς όρους, αλλά και με κοινωνικούς. Στην Ευρώπη συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις. Στην Ευρώπη υπάρχει η άποψη για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που μας βρίσκει αντίθετους. Υπάρχει όμως και μια άλλη λογική, που μας βρίσκει σύμφωνους, που είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξη τύπου στη Λάρισα, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις προτάσεις για την συνένωση του ΤΕΙ και του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως «το σχέδιο μεταρρύθμισης έχει σχέση με το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και υποστήριξε πως για την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανώτατη Εκπαίδευση, απαιτούνται συναινέσεις κυρίως στην στρατηγική και όχι απαραίτητα στις λεπτομέρειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επίσης ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως «δεν μπορούν τα τοπικά συμφέροντα να καθορίζουν το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και συμπλήρωσε ότι «ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να μεταφέρει τις δικές της αναπτυξιακές ανάγκες».

«Στην Ελλάδα άπειρα τμήματα διασπαρθήκαν επειδή κάποιοι τοπικοί άρχοντες και επιμελητήρια επέβαλαν την άποψη τους στην πολιτική εξουσία. Και είδατε τι έγινε. Πολλά από αυτά δεν έχουν διδακτικό προσωπικό, άλλα δεν έχουν κτίρια κ.α. Για εμάς το πιο εύκολο θα ήταν να μας λένε οι τοπικές κοινωνίες θέλουμε τόσα τμήματα και εμείς να τους υποσχόμαστε διπλάσια» είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην κινητικότητα και στην εμπειρία που υπάρχει σε επίπεδο Ευρώπης σχετικά με την ίδρυση - όπως είπε - 20 Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν με τις συνέργειες των υπαρχόντων πανεπιστημίων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων των ανώτατων ιδρυμάτων ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «παραλάβαμε ένα συγκλονιστικό χάος» και τόνισε πως «μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων». Επίσης ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε πως κανείς δεν θα χάσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με τις αλλαγές που θα γίνουν στα τμήματα».

Μιλώντας για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Γαβρόγλου τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ακούω από πολιτικούς να μιλάνε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά δεν ακούω ιδιώτες να θέλουν να ιδρύσουν πανεπιστήμια» και συμπλήρωσε ότι ένα πράγμα που δεν μπαίνει στο τραπέζι είναι οι τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται για να ιδρυθεί ένα πανεπιστήμιο.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr