ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2019: Νέες αλλαγές σε μηχανογραφικό και επιστημονικά πεδία

Πανελλήνιες 2019: Νέες αλλαγές σε μηχανογραφικό και επιστημονικά πεδία

Νέες αλλαγές έρχονται σε μηχανογραφικό και Επιστημονικά Πεδία για τις Πανελλαδικές του 2019.

Πέντε νέα υπερ-πανεπιστήμια, συγχωνεύσεις ΤΕΙ αλλά και προσθήκες νέων τμημάτων, συνθέτουν το «παζλ» των νέων δεδομένων που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των Ελλήνων υποψηφίων φοιτητών, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας.

Χθες, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και νέες αλλαγές σε μηχανογραφικό και Επιστημονικά Πεδία για τις φετινές Πανελλήνιες. Συγκεκριμένα, με τροποποιητική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εισάγονται οι εξής αλλαγές:

Δείτε τις αλλαγές αναλυτικά στην gallery:

Ο νέος χάρτης των ΑΕΙ

Αυτά είναι τα πέντε υπερ-πανεπιστήμια

1. Διεθνές Πανεπιστήμιο τη Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)

2. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

3. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

4. Πανεπιστήμιο Πατρών

5. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Από την επόμενη χρονιά όμως, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το πρώτο μηχανογραφικό μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και θα έχουν περιορισμένες επιλογές, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 10. Όσοι δεν υποβάλλουν την πρώτη δήλωση προτίμησης, χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ή χωρίς εξετάσεις για το αμέσως επόμενο Ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησής τους από το λύκειο.

Οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν την τύχη να μπορούν να εισαχθούν σε τμήματα χωρίς εξετάσεις αναγκαστικά θα λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές. Για την εισαγωγή μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων ισχύουν:

α) προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου και σε ποσοστό 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ' Τάξης

Οι μαθητές της φετινής Β' Λυκείου πρέπει να ξέρουν κατ' εξαίρεση, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

«Μπόνους» στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έδωσε ο υπουργός Παιδείας, με δύο διατάξεις που τους αφορούν. Με την πρώτη ορίζεται σε 45 λεπτά η διδακτική ώρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, που έως τώρα ήταν 60 λεπτά. Αποτέλεσμα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παίρνουν το 25% περισσότερα ένσημα και αμοιβές.

Με τη δεύτερη δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δουλεύουν λιγότερο από 8 ώρες σε ιδιωτικά σχολεία, να μπορούν να δουλέψουν παράλληλα και σε φροντιστήρια άλλης εκπαιδευτικής διεύθυνσης ώστε να έχουν αυξημένο εισόδημα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες