Βρέθηκε ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία;

Βρέθηκε ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία;
Η καταδίωξη μιας ομάδας τυμβωρύχων οδήγησε στην ανακάλυψη μιας αρχαίας εκκλησίας έξω από την Ιερουσαλήμ...

Η καταδίωξη μιας ομάδας τυμβωρύχων οδήγησε στην ανακάλυψη μιας αρχαίας εκκλησίας έξω από την Ιερουσαλήμ, η οποία ενδέχεται να περιέχει τον τάφο του βιβλικού προφήτη Ζαχαρία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις ισραηλινές αρχές.

Η εκκλησία, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, καταστράφηκε από σεισμό πριν από περίπου 1.300 χρόνια και παρέμεινε θαμμένη μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όταν άνδρες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, οι οποίοι αναζητούσαν μια συμμορία τυμβωρύχων, πρόσεξαν τον παραστάτη μιας πόρτας που εξείχε από το έδαφος.

Οι κακοποιοί ξέφυγαν τότε, όμως συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα σε κοντινή τοποθεσία. Οι αρχαιολόγοι που ανέλαβαν τις ανασκαφές στο σημείο αποκάλυψαν τα ερείπια μιας εκκλησίας. Ο ναός έχει μέγεθος γηπέδου του μπάσκετ και περιείχε πεσμένες μαρμάρινες κολόνες και ένα σχεδόν ανέπαφο ψηφιδωτό πάτωμα, μήκους δέκα μέτρων.

Κάτω από την Αγία Τράπεζα της εκκλησίας εντοπίστηκε ένας θάλαμος που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ενδέχεται να είναι ο τάφος του προφήτη Ζαχαρία, γνωστού από το ομώνυμο βιβλίο της Αγίας Γραφής που υπολογίζεται ότι γράφτηκε γύρω στα 520 π.Χ. Ορισμένοι ειδικοί βασίζουν τον ισχυρισμό αυτό, που πάντως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, σε ένα αρχαίο ψηφιδωτό, τον αποκαλούμενο "Χάρτη της Μάνταμπα".

"Εδώ και χρόνια δεν είχαμε κάνει κάποια τέτοια ανακάλυψη", είπε ο Αμίρ Γκάνορ, ο επικεφαλής της μονάδας Πρόληψης Εγκλήματος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. Ο Γκάνορ είναι ένας αρχαιολόγος που... οπλοφορεί. Η ομάδα του περνάει τον περισσότερο χρόνο της κυνηγώντας κακοποιούς, στήνοντας ενέδρες τις νύχτες ή καταζητώντας εμπόρους αρχαιοτήτων. Οι κλέφτες συχνά καταστρέφουν τους αρχαιολογικούς χώρους προτού προλάβει να επέμβει η ομάδα του Γκάνορ.

Στην περίπτωση αυτή όμως, μια ομάδα Παλαιστίνιων από τη Δυτική Όχθη που αναζητούσαν αρχαία νομίσματα αποκάλυψαν την τοποθεσία της εκκλησίας, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.

Ο αναπληρωτής του Γκάνορ, Σάι Μπαρτούρα, είπε ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη αφού η εκκλησία, η οποία λειτουργούσε από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα, έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Όπως και πολλές άλλες, έχει χτιστεί πάνω στα θεμέλια παλαιότερων κτηρίων της εποχής του δεύτερου Ναού του Σολομώντα. Περιλαμβάνει ένα υπόγειο συγκρότημα από θαλάμους και στοές που φαίνεται ότι τις χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι επαναστάτες που μάχονταν τους Ρωμαίους την εποχή της εξέγερσης του Μπαρ Κοχμπά, το 132 μ.Χ.