Αναβίωσε στην Αυστραλία το «Πανηγύρι του Ταύρου»

Αναβίωσε στην Αυστραλία το «Πανηγύρι του Ταύρου»
Χιλιάδες ομογενείς αλλά και Αυστραλοί παρακολούθησαν χθες το "Το πανηγύρι του Ταύρου" που έγινε στη Μελβούρνη για 30η συνεχή χρονιά. Οι...

Χιλιάδες ομογενείς αλλά και Αυστραλοί παρακολούθησαν χθες το "Το πανηγύρι του Ταύρου" που έγινε στη Μελβούρνη για 30η συνεχή χρονιά.

Οι κ. Στέφανος Πετρέλλης και Τάσος Τσαμουρτζής, πρόεδρος και σύμβουλος αντίστοιχα, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου "ο Ταξιάρχης", που είναι ο οργανωτικός φορέας, λένε για την συγκεκριμένη εκδήλωση: "Πρόκειται για μια από τις πλέον χαρακτηριστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της κωμόπολης της Αγίας Παρασκευής του νησιού μας.

Το πανηγύρι έγινε στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης και την ψυχαγωγία των πανηγυριωτών, ανέλαβε η ορχήστρα Γλέντι με τον Δημήτρη Καββαδά στο τραγούδι, ενώ η ακαδημία χορού Πήγασος, που διευθύνεται από το Σωτήρη Σωτηρίου, παρουσίασε μεταξύ άλλων και χορούς από το όμορφο νησί της Λέσβου.


Κεντρικός πυρήνας του πανηγυριού, είναι η θυσία του στεφανωμένου ταύρου.Σύμφωνα με το θρύλο, ο ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί, γυροφέρνει στα χωράφια του χωριού.

Όταν πλησιάζει η μέρα της θυσίας, από άγριος γίνεται ήμερος και θεωρείται ευλογία στην οικογένεια και καλή σοδειά, όταν πατήσει στα χωράφια της.

Αυτό το έθιμο μεταλαμπάδευσαν στην Αυστραλία οι καταγόμενοι από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Την παράσταση έκλεψε και φέτος η παρέλαση των καβαλάρηδων στα καμαρωτά άλογα, που το έθιμο, τα θέλει στολισμένα με χάνδρες και μαντήλια και πολύχρωμα κιλίμια και χαϊμαλιά.