Στην ιρανική «Α Seperation» η Χρυσή Άρκτος

Στην ιρανική «Α Seperation» η Χρυσή Άρκτος
Το κινηματογραφικό δράμα Nader and Simin: A Separation του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί και φαβορί...

Το κινηματογραφικό δράμα Nader and Simin: A Separation του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί και φαβορί της Μπερλινάλε απέσπασε τελικά τη Χρυσή Άρκτο στο 61ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο Ασγκάρ Φαρχαντί διηγείται την ιστορία του διαζυγίου ενός ζευγαριού στο Ιράν. Παράλληλα, όμως, εξερευνεί τις ταξικές διαφορές και τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, το θρησκευτικό συντηρητισμό και το δικαστικό σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ.

Αργυρή Αρκτο για την καλύτερη σκηνοθεσία κέρδισε ο γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την ταινία "Κοιμώμενη Ασθένεια", ενώ ο ούγγρος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία του "Το Αλογο του Τορίνου".

Αργυρή Αρκτο για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο κέρδισαν οι πρωταγωνίστριες της ταινίας "Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός", ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο οι άνδρες πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας.

Με Αργυρή Αρκτο Καλλιτεχνικής Συμβολής τιμήθηκε ο κινηματογραφιστής Βόγιετς Στάρον για την ταινία "Το Βραβείο" και η παραγωγός Μπάρμπαρα Ενρίκες για την ίδια ταινία.

Αργυρή Αρκτο καλύτερου σεναρίου κέρδισε η ταινία "Η Αφεση του Αίματος" των Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι.

Βραβείο καινοτομίας Alfred-Bauer απονεμήθηκε στην ταινία "Αν όχι εμείς, ποιοί" του Αντρες Φάιλ, ενώ βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο "Πάνω στον Πάγο" του Αντριου Οκπεάνα Μακλίν.