Αντίστροφη μέτρηση για τον «Κυνόδοντα»

Αντίστροφη μέτρηση για τον «Κυνόδοντα»
Τρεις μέρες απέμειναν ως την 83η τελετή απονομής των Όσκαρ...

Τρεις μέρες απέμειναν ως την 83η τελετή απονομής των Όσκαρ. Ο Γιώργος Λάνθιμος -υποψήφιος για το χρυσό αγαλματάκι καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας-βρίσκεται στο Λος Αντζελες και την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater, συνοδευόμενος από συντελεστές της ταινίας του.

Η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου είτε τελικά κρατήσει στα χέρια του είτε όχι, τον «θείο Όσκαρ», είναι τεράστια και προσωπική.

Η δυναμική του «Κυνόδοντα» είχε διαφανεί από την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, τις διθυραμβικές κριτικές που τον συνόδευσαν και την αποδοχή του από το κοινό, στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

Το επιστέγασμα αυτής της διαδρομής, ήταν η επιλογή του από την αμερικανική επιτροπή των Όσκαρ, στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1978) είχε μπει στην τελική πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ ξενόγλωσσων ταινιών.

Την βραδιά της απονομής , ο «Κυνόδοντας» έχει να αναμετρηθεί με το "Biutiful" του Αλεχάντρο Ιναρίτου που εκπροσωπεί το Μεξικό, το "Πέρα από το νόμο" (Hors la loi) του Ρασίντ Μπουσαρέμπ από την Αλγερία, το "In a better world" της Σουσάνε Μπίερ από τη Δανία και το "Incendies" του Ντενί Βιλενέβ από τον Καναδά.