Σε «τροχιά» επιστροφής στην Τουρκία η Σφίγγα της Χατούσα

Σε «τροχιά» επιστροφής στην Τουρκία η Σφίγγα της Χατούσα
Η Γερμανία οφείλει να ικανοποιήσει την μακρόχρονη απαίτηση της Τουρκίας να της επιστραφεί...

Η Γερμανία οφείλει να ικανοποιήσει την μακρόχρονη απαίτηση της Τουρκίας να της επιστραφεί το πολύτιμο άγαλμα της σφίγγας που έως σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, τόνισε σήμερα ο υπεύθυνος Πολιτισμού της γερμανικής πρωτεύουσας.

«Κατά τη γνώμη μου η σφίγγα, η οποία είχε δανεισθεί στη Γερμανία για συντήρηση το 1915, θα πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία», τόνισε ο Αντρέ Σμιτς στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει πως ήδη έχουν δρομολογηθεί διαβουλεύσεις με την Τουρκία και πως ειδικοί από αμφότερες τις χώρες θα συναντηθούν εντός του προσεχούς διαστήματος.

«Έως σήμερα έχουμε προϋποθέσει τη νόμιμη κατοχή της από τη Γερμανία», σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Άγκυρα από καιρού αξιώνει την επιστροφή της Σφιγγός της Χατούσα, που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Περγάμου. Στο ίδιο Μουσείο εκτίθεται επίσης και η ξακουστή προτομή της Νεφερτίτης.

«Φαίνεται λογικό να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Σφιγγός της Χατούσα διαφορετικά από εκείνο της Νεφερτίτης», τόνισε ο Σμιτς, αναφορικά με το αντίστοιχο αίτημα της Αιγύπτου να της επιστραφεί η ηλικίας 3.300 ετών προτομή.

Το περασμένο έτος, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι είχε απειλήσει πως εάν δεν επιστραφεί η Σφίγγα θα αναστείλει την άδεια αρχαιολογικών ανασκαφών για τη Γερμανία στην Χατούσα, μία τοποθεσία χαρακτηρισμένη ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO, η οποία αποτελούσε την πρωτεύουσα της Χεττιτικής Αυτοκρατορίας κατά την εποχή του χαλκού και στην οποία ανακαλύφθηκε το μπρούτζινο άγαλμα.