ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρίσιμη διάσκεψη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Κρίσιμη διάσκεψη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Σε μια σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα πραγματοποιείται η Διεθνής Σύσκεψη των επί μέρους επιτροπών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη γενική διευθύντρια της UNESCO τον Ιούλιο στο Παρίσι, κατά την οποία ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Ιρίνα Μπόκοβα να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τη βρετανική πλευρά, ο κορυφαίος αυτός διεθνής πολιτιστικός οργανισμός απέστειλε επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χαγκ, τη Βρετανίδα Υπουργό Πολιτισμού κα Μαρία Μίλερ και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Με την επιστολή αυτή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και έχει παγκόσμια διάσταση.

Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται σταθερά από το 1987 στην ημερήσια διάταξη κάθε διάσκεψης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η Διεθνής Σύσκεψη των επιτροπών στο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Διαβάστε επίσης:

UNESCO: Επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση για επιστροφή των Μαρμάρων

Ντέιβιντ Κάμερον: Δεν επιστρέφονται τα Μάρμαρα

Μαθητές ύψωσαν ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό Μουσείο

Συγκροτήθηκε η επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων

Βρετανικό Μουσείο: Δεν επιστρέφουμε τα μάρμαρα στην Ελλάδα!