Αμφίπολη: Η Περσεφόνη μάγεψε τα διεθνή ΜΜΕ (pics)

Αμφίπολη: Η Περσεφόνη μάγεψε τα διεθνή ΜΜΕ (pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στο μεγάλο μυστικό, ένας πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτονας δημιούργησε μία 3D απεικόνιση του ψηφιδωτού - Την πεποίθησή της ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του γρίφου εξέφρασε η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη

Παγκόσμιο δέος και θαυμασμός για το ψηφιδωτό που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, τη στιγμή που η κ. Περιστέρη τονίζει πως ακόμα είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον «ένοικο» του μεγαλοπρεπούς μνημείου.

Με δημοσιεύματα και ο ξένος Τύπος εκφράζει το θαυμασμό του για το ψηφιδωτό. To News Discovery, που παρακολουθεί και καλύπτει σχεδόν με καθημερινές αναρτήσεις τις ανασκαφές, είχε σε πρωτοσέλιδο κείμενο την Αμφίπολη.

«Έκπληξη! Το μωσαϊκό της Αμφίπολης δείχνει μία θεά να πηγαίνει στον Άδη» είναι ο τίτλος που δίνει το NBC News. «Η νέα αποκάλυψη στο ψηφιδωτό δάπεδο του μυστηριώδους ελληνικού τύμβου δείχνει τον Άδη (θεό Πλούτωνα) να τραβά την απρόθυμη νύφη Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο», σημειώνει το δίκτυο επικαλούμενο τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων. «Οι Αρχαιολόγοι και το ελληνικό υπ. Πολιτισμού είπαν ότι τώρα ξεκάθαρα το μωσαϊκό απεικονίζει τη σκηνή της Αρπαγής της Περσεφόνης, η οποία αποκαλείται και βιασμός της Περσεφόνης», τονίζει το δίκτυο.

Η Αρπαγή της βασίλισσας του Κάτω Κόσμου αποκαλύφθηκε στο αρχαιοελληνικό μωσαϊκό γράφει το Livescience, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι «το εντυπωσιακό ελληνικό ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στον τάφο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου απεικονίζει το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, κόρης του Δία που έγινε βασίλισσα του Κάτω Κόσμου».

Λίνα Μενδώνη: Αποκαλύπτεται το μυστικό – Έχουν βρεθεί πολλά κομμάτια

Την πεποίθησή της ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του γρίφου εξέφρασε η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως «Πρώτη φορά εμφανίζεται η Περσεφόνη σε ψηφιδωτό. Την συγκεκριμένη παράσταση την έχουμε δει και παλαιότερα σε άλλες μορφές.»

Όπως είπε η ίδια, «στα χώματα έχουν βρεθεί πολλά κομμάτια. Στην τοιχογραφία των Αιγών παραπέμπει η αρπαγή της Περσεφόνης.»

«Η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης παραπέμπει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα» δήλωσε η κυρία Μενδώνη. Τέλος, η ίδια τόνισε πως «κάθε εκατοστό της ανασκαφής προσθέτει μία ψηφίδα στο παζλ».

Νέα 3D απεικόνιση της Αμφίπολης

Πρόκειται για μία 3D απεικόνιση που επιμελήθηκε ο Νικόλαος Αλεξάνδρου, πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτονας που ζει στη Ρώμη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τύμβο Καστά από τη ματιά του κ. Αλεξάνδρου πλοηγηθείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα http://ingalexandrou.altervista.org

Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για την Αμφίπολη

PHOTO GALLERY