Observer: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Observer: «Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Η Έλενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει διστάσει  να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας με τα άρθρα της.

Την Κυριακή όμως δημοσίευσε στον Observer -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας- ένα άρθρο το οποίο έχει τίτλο:

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά». 

Στο δημοσίευμα η Σμιθ παίρνει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας.

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Σμιθ, επαναλαμβάνοντας τα αθάνατα λόγια του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

Η ίδια εκφράζει ξεκάθαρα τον ενθουσιαμό της για το γεγονός ότι, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως επισημαίνει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» αναφέρει στο κείμενό της που δημοσιεύεται και στην ηλεκτρονική σελίδα του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Σμιθ αναφέρει ακόμα πως η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία η Αμάλ Κλούνι, η νεώτερη δικηγόρος μεταξύ μιας ομάδας έμπειρων νομικών, δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα -πολιτικά και διπλωματικά- ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» γράφει η Σμιθ.

Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «"Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα"» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα» σημειώνει η Σμιθ.

Και ο επίλογος του δημοσιεύματος: «Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Έπεται συνέχεια μετά την Περσεφόνη

Σπάνια πλάνα από το πλοίο που μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα (vid)

Προκαλούν οι Βρετανοί: «Σας επιστρέφουμε τα Γλυπτά αν αποπληρώσετε τα δάνεια»