Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Μια νέα εντυπωσιακή 3D «επίσκεψη» στο μοναδικό τάφο

Newsbomb

Τη στιγμή που όλος ο κόσμος αναμένει νέες ανακοινώσεις και τις τελευταίες ανακαλύψεις από τον Τάφο της Αμφίπολης, και τα διάφορα σενάρια για το νεκρό πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα, ο μοναδικός Τύμβος δεν παύει να «μαγεύει» με τις εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ένα νέο 3D βίντεο, το οποίο ετοίμασε η ομάδα «Ancient Greece 3D», μας ξεναγεί εικονικά στον Τάφο της Αμφίπολης.

Ο Αποστόλης Θεωνάς και ο Παναγιώτης Σταματόπουλος δημιούργησαν ένα βίντεο το οποίο μας παρουσιάζει όλες τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις, προσφέροντάς μας μια απολαυστική εμπειρία.

Όσον αφορά το κομμάτι των ανασκαφών, μετά την αποκάλυψη των σπασμένων κομματιών από τις Σφίγγες, οι ανασκαφείς φέρονται να βρίσκοντα σε «αδιέξοδο», αφού όπως αποδείχτηκε μετά την απομάκρυνση των χωμάτων από το τρίτο θάλαμο, δεν υπάρχει θύρωμα που να οδηγεί σε επόμενο θάλαμο.

Με τα νέα δεδομένα η διεπιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο και συνεχίζει τις αποχωματώσεις. Η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει τοίχος σφράγισης στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου και πλέον η ανασκαφική ομάδα έχει εστιάσει την προσοχή της σε εκείνο το σημείο. Εάν οι πωρόλιθοι που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο του Τύμβου Καστά έπαιζαν το ρόλο τοίχου σφράγισης, τότε ενδέχεται το μνημείο να αναπτύσσεται κατά βάθος.

Η ανασκαφική ομάδα βρίσκεται πλέον κοντά στο τέλος της ανασκαφής, χωρίς να έχει βρει λύση στο αίνιγμα που βασανίζει εδώ και τρεις μήνες ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Πάντως η Κατερίνα Περιστέρη τόνισε πριν από μερικές ημέρες ότι αν ο τάφος έχει συληθεί, τότε ανήκει σε σπουδαίο πρόσωπο.

«Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε "εντάξει υπάρχει αυτή η πιθανότητα", αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Ερωτηθείσα πώς εξηγεί την εύρεση των τμημάτων των σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που θα πρέπει να τα λύσουμε, αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε τη μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Σε ερώτηση αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».