ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Χαμός στο Instagram με τη νέα πρόκληση

Γλυπτά Παρθενώνα: Χαμός στο Instagram με τη νέα πρόκληση

Προκαλούν για μια ακόμα φορά οι Βρετανοί, καθώς οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου ανέβασαν στο Instagram φωτογραφίες από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Αμέσως η σελίδα γέμισε με σχόλια χρηστών που απαιτούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα #bringthemback.

Η νέα πρόκληση έρχεται τη στιγμή που ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανακοίνωσε, με τον πιο κατηγορηματικό και κυνικό τρόπο, την Παρασκευή (07/11/2014) ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Standard, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την UNESCO για να επιστραφούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Ο Βρετανός επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον λόρδο Έλγιν, που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Μιλώντας στους Times, o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Γλυπτών. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις