ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανός βουλευτής - «Προκλητικός ο δανεισμός των Γλυπτών»

Βρετανός βουλευτής - «Προκλητικός ο δανεισμός των Γλυπτών»

«Πιστεύω ότι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα θα επιτευχθεί με το όπλο της πειθούς, όταν θα πειστούν η βρετανική κοινή γνώμη και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας», λέει ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής, Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα συνεχίσει, όπως δηλώνει, τις προσπάθειές του να πείσει τους συναδέλφους του και διακρίνει ένα αρνητικό αλλά και ένα θετικό μήνυμα στην «προκλητική» όπως τη χαρακτήρισε κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το γλυπτό του Ιλισσού, ένα από τα μοναδικά μνημεία που πριν από διακόσια χρόνια ο λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε παράνομα από τον Παρθενώνα και τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο.

«Το αρνητικό μήνυμα», λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, «είναι ότι η Διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου προχώρησε στην ενέργεια δανεισμού ενός γλυπτού από τον Παρθενώνα, χωρίς να λάβει υπόψη ότι το ιστορικό αυτό μνημείο ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και θα έπρεπε τουλάχιστον να ενημερώσει και να συμβουλευθεί την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, το θετικό μήνυμα που βλέπω είναι ότι πιθανώς το Βρετανικό Συμβούλιο έχει αρχίσει να σκέπτεται να αποχωριστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και να βρει τη λύση του δανεισμού για να τα επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι μια έντιμη και σωστή ενέργεια και θα θέσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε ένα εξαιρετικό πλαίσιο. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα εκλάπησαν από τον ελληνικό λαό και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα».