Μία νέα εκδοχή για το Δίσκο της Φαιστού!

Μία νέα εκδοχή για το Δίσκο της Φαιστού!
Η αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού, αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ επιστημόνων...

Η αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού, αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Η κ. Ζαφειρώ Γεωργουλάκη, μία 84χρονη Χανιώτισσα που δεν έχει καν τελειώσει το δημοτικό σχολείο, έχει αφιερώσει περισσότερες από δύο δεκαετίες στην προσπάθεια να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια.

Σήμερα, δηλώνει πανευτυχής γιατί τα κατάφερε και όπως χαρακτηριστικά λέει στην εφημερίδα «Espresso», αισθάνεται έτοιμη να τα βάλει με όποιον προσπαθήσει να την αμφισβητήσει, καθώς και με όσους κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στον δίσκο της Φαιστού.

Οι δύο όψεις του δίσκου

Σύμφωνα με την κ. Ζαφειρώ Γεωργουλάκη, λοιπόν, στον διάσημο δίσκο που βρέθηκε στα ανάκτορα της Φαιστού, απεικονίζεται στη μια πλευρά η Ευρώπη, και στην άλλη η Αφρική. «Αυτό φανερώνει ότι οι Κρήτες από εκείνη την εποχή, γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή. Τα σχέδια στα χωρίσματα είναι τα είδη παραγωγής, ενώ όλα τα χωρίσματα που φαίνονται στο δίσκο είναι τα κράτη και οι αποικίες που εξερευνούσαν ή μετανάστευαν οι Κρήτες στα παράλια της Μεσογείου, όπου έκτιζαν νέες πολιτείες και μετέφεραν εκεί τον κρητικό πολιτισμό», υποστηρίζει και εξηγεί:

«Στην πρώτη πλευρά βλέπουμε την Ευρώπη, διότι εκεί υπάρχουν οι περισσότερες ελιές. Σήμερα βέβαια τα κράτη είναι είκοσι έξι, που σημαίνει ότι κάποια με το πέρασμα του χρόνου συγχωνεύτηκαν», ενώ στη δεύτερη όψη του δίσκου, όπως υποστηρίζει, τα κράτη είναι τριάντα ένα, ενώ υπάρχουν δεκατρία παραπάνω παραγωγικά είδη. «Στη δεύτερη πλευρά είναι η Αφρική. Για πρώτη φορά βρίσκουμε στον χάρτη το σχέδιο του σκλάβου, που σημαίνει ότι εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν στις δουλειές τους δούλους από την Αφρική».

Πηγή: pyles.tv