ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπαλτάς: Κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και κοινά προβλήματα

Μπαλτάς: Κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και κοινά προβλήματα

Με στόχο τη γενικότερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του πολιτισμού στη ΝΑ Ευρώπη, ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε την ανάγκη συνέργειας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών αλλά και για την επιστροφή τους, σε συνεργασία με την UNESCO.

Για την ανάγκη συνέργειας σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, καθώς και για την επιστροφή τους σε συνεργασία με την UNESCO, με ιδιαίτερη αναφορά στην καταστροφή πολιτιστικών μνημείων κατά τις πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη 2η Σύνοδο του «Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διεξήχθη στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2016, στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρικό θέμα της Συνόδου, που συγκάλεσε η τουρκική προεδρία, ήταν η ενίσχυση του πολιτισμού για βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιελάμβανε ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mahir Ünal, του αναπληρωτή διευθυντή Πολιτισμού της UNESCO κ. Francesco Bandarin και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τους Υπουργούς και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών με θέμα «Προστασία και Βιώσιμη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΝΑ Ευρώπη - προτεραιότητες, προκλήσεις και ευκαιρίες για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τον πολιτισμό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης (COMOCOSEE)».
Στο πλαίσιο αυτών των ανακοινώσεων, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο κ. Μπαλτάς επεσήμανε στην ομιλία του τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, με το προσφυγικό ζήτημα να οξύνεται, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών για την αντιμετώπισή τους.
Με στόχο τη γενικότερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του πολιτισμού στη ΝΑ Ευρώπη, ο υπουργός σημείωσε την ανάγκη συνέργειας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών αλλά και για την επιστροφή τους, σε συνεργασία με την UNESCO. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταστροφή πολιτιστικών μνημείων κατά τις πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ. Τέλος, εξέφρασε τη βούλησή του για τη διεύρυνση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.