Άλλο ένα βήμα για το νέο μουσείο Σαλαμίνας

Άλλο ένα βήμα για το νέο μουσείο Σαλαμίνας
Το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενέκρινε την...

Το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενέκρινε την απαλλοτρίωση ή  την  απευθείας εξαγορά οικοπέδου στη Σαλαμίνα για τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής.

Η εξαγορά του οικοπέδου, συνολικού εμβαδού 184 τ.μ., θα βοηθήσει στην ασφάλεια του μουσείου καθώς το κτίσμα συνορεύει με τον αίθριο χώρο του.

Επίσης η  ΚΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων προτίθεται να αξιοποίησει το χώρο για αποθήκες και γραφεία του μουσείου. Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται στα 200.000 ευρώ (αντικειμενική αξία).

Σημειώνεται, ότι το  νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαλαμίνας λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 στο διατηρητέο κτίριο του πρώην 1ου Καποδιστριακού Σχολείου του νησιού, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου μουσείου.

Στη μόνιμη έκθεσή του φιλοξενούνται ευρήματα που  αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας της Σαλαμίνας ενώ, το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου παρουσιάζει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία ανά χρονική περίοδο, αναδεικνύοντας έτσι το παρελθόν του νησιού.

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να θαυμάσει, μεταξύ άλλων και   εκθέματα από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, όπως και κεραμικά ευρήματα από τη γεωμετρική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο. 

 Το μουσείο διαθέτει πλούσιο  εποπτικό υλικό, ενώ  υπάρχουν και εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης, όπως ψηφισματικά ανάγλυφα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος.

Η Σαλαμίνα έχει θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να  αναδειχθεί  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020, στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση  των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.