Θ. Αθερίδης: Συγκλονιστική τραγωδία ο «Ηρακλής μαινόμενος»

Θ. Αθερίδης: Συγκλονιστική τραγωδία ο «Ηρακλής μαινόμενος»
Σε μια από τις συγκλονιστικότερες τραγωδίες του Ευρυπίδη πρωταγωνιστεί ο Θοδωρής Αθερίδης ο οποίος μιλάει στο newsbomb.gr ...

Μία από τις συγκλονιστικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, ο «Ηρακλής μαινόμενος», παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στις 5 και 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ένα έργο ιδιαίτερο και από τα λιγότερο παιγμένα. Εκεί όμως έγκειται και η ομορφιά του.

Ο Ηρακλής επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου είχε πάει για φέρει τον Κέρβερο, και ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον Λύκο, που βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Θριαμβεύει σκοτώνοντας τον Λύκο, όμως ένθεη μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του. Όταν θα συνειδητοποιήσει ότι, μέσα στην τρέλα του, έχει σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο τραγικός ήρωας θα βυθιστεί στην απελπισία και στην απόγνωση.

«Είναι ίσως από τις πιο όμορφες τραγωδίες του Ευριπίδη», σημειώνει σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr o «Θησέας» της τραγωδίας, Θοδωρής Αθερίδης.

«Το έργο ομολογώ πως το ανακάλυψα φέτος. Η τραγωδία αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι σαν δύο έργα. Ενώ ο Ηρακλής έρχεται για να σώσει την οικογένεια του, καταλήγει τελικά με την ένθεη μανία της Θεάς Ήρας να στραφεί ενάντια στην οικογένεια του. Είναι σαν να μην τελειώνει ποτέ.

Ερωτώμενος για το ρόλο του Θησέα, ο δημοφιλής ηθοποιός τονίζει:

«Ο Θησέας χρωστάει πολλά στον Ηρακλή. Σαν ρόλος με δυσκόλεψε πολύ αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του έργου.

Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό, ο Θ. Αθερίδης τονίζει πως ήταν πραγματικά άριστη.

Συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας σε συνεργασία του Μιχαήλ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή

Διανομή

Ηρακλής - Άγγελος: Νίκος Καραθάνος
Μεγάρα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Αμφιτρύων: Μηνάς Χατζησάββας
Θησέας: Θοδωρής Αθερίδης
Ίρις: Στεφανία Γουλιώτη
Λύσσα: Θεοδώρα Τζήμου
Λύκος: Γιώργος Γάλλος
Χορός: Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής