Η Μαρία Φαραντούρη στο Ντάρμστατ της Γερμανίας

Η Μαρία Φαραντούρη στο Ντάρμστατ της Γερμανίας

Ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο έδωσε στις 5/6 στο Ντάρμστατ η Μαρία Φαραντούρη συνοδευόμενη στο πιάνο από τον γερμανό συνθέτη Γκ. Φόλκερτς. Μια μέρα νωρίτερα παρουσίασε μαζί με τον Π. Πανδή το Canto General.

Για δύο συνεχείς μέρες η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Ντάρμστατ και της ευρύτερης περιοχής. Την περασμένη Κυριακή 5 Ιουνίου παρουσιάστηκε το ορατόριο Canto General, στη συμφωνική του εκδοχή, με σολίστ τους Μαρία Φαραντούρη και Πέτρο Πανδή, ενώ τη Δευτέρα η Μαρία Φαραντούρη έδωσε ρεσιτάλ συνοδευόμενη στο πιάνο από τον γερμανό συνθέτη και μουσικό Γκέρχαρντ Φόλκερτς. Στο ρεσιτάλ συμμετείχε ως καλεσμένος έκπληξη, ο Πέτρος Πανδής.

Το Canto General σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα παρουσιάστηκε στο κατάμεστο συναυλιακό χώρο Darmstatium, χωρητικότητας 1.600 θεατών. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής, με τη συνοδεία της εξαιρετικής ορχήστρας και της χορωδίας του Ντάρμστατ υπό τον αρχιμουσικό Βόλφγκανγκ Ζέλιγκερ, τραγούδησαν εμπνευσμένα και σε απόλυτη, μεταξύ τους, αρμονία το δύσκολο και πολύπλοκο έργο καταχειροκρατούμενοι από το κοινό που κρεμόταν από τα χείλη τους.

«Για τους Γερμανούς τα τραγούδια του Μίκη είναι Lieder»

Την επόμενη μέρα η Μαρία Φαραντούρη, στο ρεσιτάλ στην αίθουσα Ερνστ-Λούτβιχ του Ντάρμστατ, παρουσίασε γνωστά και λιγότερα γνωστά στο γερμανικό κοινό τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από το Άξιον Εστί, την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν και τα Τραγούδια του Αγώνα. Την πρωτοβουλία για τη βραδιά τραγουδιού για φωνή και πιάνο είχε ο γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γκέρχαρντ Φόλκερτς, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε διδακτορική εργασία για το μουσικό έργο και την καλλιτεχνική προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη. Στο μικρόφωνο της DW μίλησε για την σημασία που έχει για εκείνον η μουσική του έλληνα συνθέτη: «Για εμένα η μουσική του Θεοδωράκη είναι έκφραση μιας ευρύτερης στράτευσης που ξεπερνά τα μουσικά όρια. Η ενασχόληση με τη μουσική του δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη και παρουσίαση του μουσικού υλικού, αλλά επεκτείνεται και στο περιεχόμενο, το οποίο μεταφέρει η μουσική στους ακροατές. Ξεχωρίζω, εκτός αυτού, την αισιοδοξία και το θετικό πνεύμα που αποπνέει η μουσική του Θεοδωράκη, ένα χαρακτηριστικό που δεν το βρίσκουμε σχεδόν πουθενά στη σύγχρονη έντεχνη μουσική».

«Η Μαρία Φαραντούρη είναι μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο»

Προς μεγάλη έκπληξη του κοινού, το «παρών» στη σκηνή έδωσε και ο Πέτρος Πανδής, ο οποίος τραγούδησε με μοναδικό και πολύ συναισθηματικό τρόπο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Τον έλληνα τραγουδιστή συνδέει με τη Μαρία Φαραντούρη μια μακρά συνεργασία, η οποία ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στις εκατοντάδες συναυλίες που πραγματοποιούσε τότε ανά τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ DW