ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «ART IN MOVEMENT»

Έκθεση Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη: «ART IN MOVEMENT»

Στην καρδιά του Μιλάνου στην πλατεία του Duomo Εγκαινιάσθηκε την Τέταρτη 16 Νοεμβρίου 2016 η έκθεση έργων τέχνης «Art in Movement» της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη, στο πλαίσιο του 34ου FICTS Festival, του Μιλάνου (Festival International Cinema Culture, TV, Sports) στο ιστορικό Palazzo Giureconsulti. Εκεί όπου το 1700 ιδρύθηκε το πρώτο χρηματιστήριο της Ιταλίας και σήμερα στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιταλίας.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης «Art in Movement» της Ελληνίδας ζωγράφου, άνοιξε η τελετή έναρξης του φεστιβάλ και η απονομή των βραβείων διεθνούς κύρους του αθλητικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ficts του Μιλάνου.

Με αφορμή το έτος Ολυμπιακών Αγώνων 2016, το Μιλάνο θα φιλοξενήσει από τις 16 έως τις 21 Νοεμβρίου το «Sport Movies & TV 2016 – 34th Milano International FICTS Fest», στο οποίο συμμετέχουν οι διακριθέντες από 18 φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες στις πέντε ηπείρους.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, παρουσία πλήθους καλεσμένων και εκπροσώπων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Το φεστιβάλ FICTS ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη "Art in Movement" όπου την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε η Manuella Mennea σύζυγος του Μεγάλου Ολυμπιονίκη Pietro Mennea προς τιμήν του οποίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση .

Το παρόν στην σημαντική αυτή εικαστική έκθεση, εκτός από τους ξένους επισκέπτες έδωσαν και Έλληνες φιλότεχνοι και συλλέκτες του έργου της ζωγράφου όπως η κυρία Γεωργία Σαμαρά, η συλλέκτρια Λένα Κροντηρά, η Κατερίνα και Στέλιος Δομαζάκης, άνθρωποι απτό το χώρο του αυτοκινήτου με τους εκπροσώπους του, όπως ο Κος Γιώργος Λυμπεράκης του Ιταλικού team της Maserati Lamborghini, η Σοφία Σπανού de Adamis της Ιταλική Guida Sicura του Andrea de Adamis και της Ferrari όπου θα διατίθενται τα silk scarves και poschettes F1 της καλλιτέχνιδος και άλλοι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ακολούθησε επίσημο δείπνο προς τιμήν της Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη κατά τη διάρκεια του οποίου απενεμήθη από τον πρόεδρο του FITS καθηγητή Franco Askani, το βραβείο «Guirlande d’ Honneur», στον Πρόεδρο της IOC Thomas Bach και στον Simone Moro τον παγκόσμιο Αλπινιστή του Έβερεστ (Ο Simone Moro έχει αναρριχηθεί 4 φορές στις κορυφές του Έβερεστ στα 8.000 μέτρα). Απονεμήθηκε επίσης το βραβείο Mention D'Honeur" στην κα Emanuella Mennea χήρα του εκλιπόντος μεγάλου Ολυμπιονίκη, προς τιμήν του οποίου αφιερώθηκε η έκθεση, που περιλαμβάνει εικαστικές απεικονίσεις από πολλές αθλητικές στιγμές του μεγάλου Πρωταθλητή.

Το βραβείο 'Mention d' Honeur" απενεμήθη επίσης στον μεγάλο Ιστορικό και τεχνοκριτικό Διευθυντή του Palazzo Reale Flavio Caroli.

Τα βραβεία "Guirlande d’ Honeur "και "Mention d' Honeur" απονέμονται σε προσωπικότητες για τη σημαντική τους συμβολή στην προώθηση των πολιτιστικών και των ηθικών αξιών, του αθλητισμού.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με την χρυσή χορηγία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, και μετά την ολοκλήρωση της στο Μιλάνο, ένα σημαντικό μέρος των έργων που περιλαμβάνει θα εκτεθούν στην αίθουσα τέχνης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ στην ΣΤΟΑ ΚΟΡΑΗ.

Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό αθλητή Ολυμπιονίκη Pietro Mennea, λόγιο και Ευρωβουλευτή που πριν 3 χρόνια απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών.

Το έργο «Pietro Mennea», το οποίο ο ίδιος θέλησε να είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του "VIA COL VENTO", εκτίθεται σε διάφορες μορφές διάδρασης, με τη φιγούρα του αθλητή σε αλουμίνιο όπου ο θεατής έχει την ευκαιρία να συνομιλεί και καθρεφτίζεται με αυτόν.

Τα έργα που είναι μεγάλων διαστάσεων έγιναν αντικείμενο θαυμασμού από πλήθος κόσμου την ημέρα των εγκαινίων αλλά η προσέλευση του κόσμου συνεχίζεται καθώς γίνεται παρουσίαση και ανάλυση του έργου της ζωγράφου καθημερινά μετά τις 15.00 σε μαθητές , σπουδαστές και κοινό από την συνεργάτιδα της Μίνας Π Β, ιστορικό Kaθηγήτρια κα Mariangela Ielo

Τα έργα χωρισμένα σε ενότητες με σεβασμό στον ιστορικό χώρο, επικοινωνούν μεταξύ τους και με το θεατή , μέσω των επιβλητικών τόξων και στοών της "Sala delle Esposizione" του Palazzo Giureconsulti.

Η Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη έχει σημαντικές διακρίσεις στην καριέρα της, για το έργο της το οποίο συχνά εμπνέεται από τον αθλητισμό. Χαρακτηριστικά, έχει τιμηθεί με το βραβείο «Guirlande d’ Honneur» το 2004 και το 2008, για τη σημαντική παρουσία της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου, το 2002 με το βραβείο της USSA United States Sports Academy “Sport Artist of the year 2002” καθώς και με το βραβείο της IOC «Art and Sports» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που δόθηκε για πρώτη φορά σε καλλιτέχνη.

Σχετικές ειδήσεις