ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς θα πάρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τι «ανταλλάγματα» θα δώσει η Ελλάδα

Πώς θα πάρουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τι «ανταλλάγματα» θα δώσει η Ελλάδα

Νέα πρόταση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, καταθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

«ΔΑΝΕΙΣΜΟ» ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Με βάση το ρεπορτάζ του Independent, η Ελλάδα θα μπορούσε να «δανείσει» άλλα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα όπως η «χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα» ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα προκειμένου να λάβει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία μάλιστα σημειώνεται ότι η εφημερίδα τα αποκαλεί «Ελγίνεια Μάρμαρα» ως συμβολική πράξη για την καταπολέμηση των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν «τη διάλυση της Ευρώπης».

Η ελληνική κυβέρνηση που αποφάσισε να μην προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Βρετανίας πέρυσι, και αντί αυτού, αναμένεται να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες, με την προσφορά τακτικού δανεισμού μερικών από των αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας σε βρετανικά δρύματα.

«Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων όπως η "χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα" ή το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού, από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980» γράφει ο Independent.

Τα μάρμαρα που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των γλυπτών που κάποτε κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λυδία Κονιόρδου δήλωσε: «Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα αναδείξει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, εναντίον εκείνων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης. Το μνημείο του Παρθενώνα αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Είναι το έμβλημα της δημοκρατίας, του διαλόγου και της ελευθερίας της σκέψης» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις