ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σπάνια μεταφορά πίνακα του Πικάσο στο Duff House

Σπάνια μεταφορά πίνακα του Πικάσο στο Duff House

Ένα αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο εκτίθεται στη γεωργιανού ρυθμού έπαυλη στο Αμπερντινσάιρ της Σκωτίας.

Ο πίνακας «Les Soles» σπάνια βγαίνει από τη θέση του στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας στο Εδιμβούργο λόγω της ευθραυστότητάς του. Ωστόσο το έργο μεταφέρθηκε στο Duff House, στο Μπανφ, όπου θα εκτίθεται έως τις 29 Οκτωβρίου.

Πηγή έμπνευσης του έργου για τον Πικάσο αποτέλεσαν οι θορυβώδεις αγορές της παραθαλάσσιας πόλης Ρουαγιάν στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο πίνακας, που παρουσιάζει ένα καβούρι και δύο ψάρια, πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Πικάσο και δύο από τις ερωμένες του.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε το έργο κατά τη διάρκεια του τρίμηνου ταξιδιού του στο Παρίσι τον Μάρτιο του 1940, ενόσω είχε ήδη εγκατασταθεί στη Ρουαγιάν, λίγο πριν εγκαταλείψει το παραθαλάσσιο καταφύγιό του, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Duff House, μια από τις ωραιότερες επαύλεις στη Σκωτία, είχε επίσης ένα ρόλο στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και εγκλεισμού αιχμαλώτων πολέμου. Το 1942 ήταν βάση των νορβηγικών συμμαχικών δυνάμεων.

Ο Γκρέιμ Κάραν, διευθυντής του Duff House, το οποίο το διαχειρίζεται το δημόσιο όργανο Historic Environment Scotland, δήλωσε: «Είμαστε κατενθουσιασμένοι που το Duff House θα φιλοξενήσει το έργο ενός από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής. Η Μπανφ, ως παραθαλάσσια πόλη ταιριάζει για να εκτεθεί εκεί ο πίνακας «Les Soles», που αποτελεί τόσο ζωντανή έμπνευση της ζωής στη θάλασσα».

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Η Χάνα Μπρόκλχερστ, έφορος στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας δήλωσε: «Λόγω της ευθραυστότητάς του, το έργο σπάνια ταξιδεύει και αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ο πίνακας εκτίθεται εκτός Εδιμβούργου, στο Duff House. Είμαστε συγκινημένοι που εκθέτουμε τον πίνακα σε έναν τόσο όμορφο χώρο».

Η έπαυλη κτίστηκε από έναν πλούσιο επιχειρηματία στα μέσα της δεκαετίας του 1700. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, το Duff House χρειαζόταν επισκευή. Τελικά υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης και άνοιξε ξανά τις πύλες του το 1995. Σήμερα φιλοξενεί μια συλλογή τέχνης διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Ελ Γκρέκο, ο Τόμας Γκέινσμπορο, ο Χένρι Ραίμπουρν αλλά και έργα σύγχρονης τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις