ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, διοργανώνει η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος»

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, διοργανώνει η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 το απόγευμα, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας στη Μυτιλήνη.

Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, διοργανώνει στη Μυτιλήνη η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος από την ίδρυσή της, το 1997, ως τον θάνατό του. Παρέμεινε εθελοντικά επικεφαλής, επί 20 ολόκληρα χρόνια, στη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου, μέσω της πραγματοποίησης εκδόσεων, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ και την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων.

ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

Στο γνωστό πανέμορφο βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα, το οποίο δημιουργήθηκε από τον παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και αφού λειτούργησε επί ένα σχεδόν αιώνα ερήμωσε για να αποκατασταθεί στην πρώτη του μορφή με φροντίδες της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», να μετατραπεί σε μουσείο και να πάρει νέα ζωή το 2009 όταν εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Κούνδουρο και τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίσει ο σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Αρχιπελάγος» Μάνος Ευστρατιάδης και θα προλογίσει ο νέος πρόεδρος της Νίκος Σηφουνάκης, θα μιλήσουν για τον Νίκο Κούνδουρο, την πολύπλευρη προσωπικότητά του και το σπουδαίο έργο του, τρεις διακεκριμένοι φίλοι του, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο δημοσιογράφος Νίκος Κωνσταντάρας. Επίσης, θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις του μεγάλου δημιουργού.

ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ copy copy

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο αφιέρωμα στον εκλιπόντα Πρόεδρό του, δίνει η λειτουργία, μόνο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, ειδικής έκθεσης φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τις ταινίες του καθώς και προσωπικών του ενθυμίων, την οποία επιμελήθηκε η επί χρόνια βοηθός του Μαρία Καραμητσοπούλου. Η εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κουνδουρο, θα κλείσει με την αποκάλυψη τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά, που αγάπησε ιδιαίτερα ο μεγάλος σκηνοθέτης και τον οποίο η Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» αποφάσισε να συνδέσει συμβολικά με το όνομά του για να θυμίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάσωση και την αναβίωση του σπουδαίου αυτού βιομηχανικού μνημείου της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους, η σύζυγός του Νίκου Κούνδουρου Σωτηρία Ματζίρη - Κούνδουρου και αρκετοί επώνυμοι φίλοι του που θα ταξιδέψουν για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα στη Μυτιλήνη.

Σχετικές ειδήσεις