ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απεργούν σήμερα οι ηθοποιοί – Κλειστά τα θέατρα

Απεργούν σήμερα οι ηθοποιοί – Κλειστά τα θέατρα

Το Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών έχει εξαγγείλει απεργία για σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου και καλεί όλους τους συναδέλφους στα μεγάλα, κεντρικά θέατρα της Αθήνας, να απεργήσουν.

Η απεργιακή συγκέντρωση των ηθοποιών θα γίνει στην οδό Βουκουρεστίου στις 19.00.

Ανάμεσα στα αιτήματα το θέμα της πληρωμής των προβών, της ασφάλισης, της διάρκειας των συμβάσεων, των όρων πρόσληψης, αλλά και των ωραρίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-πρόσκληση του ΣΕΗ

Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,

Εδώ και πέντε μήνες βρισκόμαστε στη μάχη για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο, μετά την υπογραφή σύμβασης στο Κρατικό, το Εθνικό και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις με τους θιάσους, καλλιτεχνικά δρώμενα και κινητοποιήσεις έξω από τα θέατρα.

Η εργοδοσία στην αρχή αρνήθηκε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρουσιάζοντας ενιαίο μέτωπο απέναντι στις διεκδικήσεις του κλάδου. Ωστόσο ύστερα από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκήσαμε στην εργοδοσία, κάποιοι αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση. Από μεριάς της διοίκησης του ΣΕΗ μπήκαν στο επίκεντρο τα ζητήματα των απλήρωτων προβών, της ασφάλισης, της διάρκειας των συμβάσεων, των όρων πρόσληψης, των ωραρίων. Δηλαδή όλων εκείνων των όρων που εξασφαλίζουν ότι θα μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια.

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας προσπαθούν να βάλουν εμπόδια η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΟΘΑ).

Η ΠΟΘΑ, χωρίς καμία απόφαση διοικητικού συμβουλίου, μακριά από τον κλάδο, μας καλεί να δείξουμε εμπιστοσύνη στο υπουργείο και την κυβέρνηση, που έχουν βάλει σφραγίδα και έχουν νομιμοποιήσει όλο αυτό το καθεστώς που βιώνουμε σήμερα. Επιδιώκει να βάλει το υπουργείο, που έχει θεσμοθετήσει τα 586 ευρώ βασικό μισθό, την ωρομισθία για τον ηθοποιό, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, ρυθμιστή και υπερασπιστή των δικαιωμάτων μας. Να βγάλει από τη μέση τους αγωνιζόμενους ηθοποιούς και μουσικούς.

Επιδιώκουν να κάνουν αυτό που έκαναν και σε άλλους κλάδους (στον επισιτισμό, στον τουρισμό). Να διαπραγματευτούν με ένα περιεχόμενο που παραμένει άγνωστο τόσο στον κλάδο, στα σωματεία-μέλη της ΠΟΘΑ, όσο και στα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας, που δεν ανήκουν στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου. Ετοιμάζονται να υπογράψουν και να συμφωνήσουν κανονιστικές ρυθμίσεις που θα αλλάξουν άρδην τα θεσμικά μας κεκτημένα,καθώς και τη σύμβαση που είχαν φέρει σαν πρόταση και παλιότερα, όταν αυτές οι δυνάμεις ήταν στη διοίκηση του ΣΕΗ. Μια πρόταση που θα κατοχυρώνει και στα χαρτιά τις απάνθρωπες συνθήκες που ήδη εργαζόμαστε.

Ο αγώνας για τη σύμβαση είναι αγώνας για την τέχνη μας!

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και τις παραπάνω «διευκολύνσεις» που παρέχουν στην εργοδοσία η κυβέρνηση και ο συνδικαλισμός της, οι μεγαλύτεροι εργοδότες αποσύρθηκαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μιας και η παραπάνω πρόταση μπορεί να τους εξασφαλίσει πως θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν με τους σημερινούς όρους και μάλιστα με την υποτιθέμενη συμφωνία μας, αφού η ΠΟΘΑ έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο του εκπροσώπου μας.

Συνάδελφοι, παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και την πείρα που συγκεντρώθηκε από αυτόν αλλά και από προηγούμενους αγώνες που δώσαμε, παίρνουμε την απόφαση να πιέσουμε ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Να διατρανώσουμε την άρνησή μας, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους. Να βροντοφωνάξουμε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να τελειώσει. Να ενατιωθούμε και στην ίδια την ΠΟΘΑ που θέλει να κατοχυρώσει την απουσία ακόμα και του όρου της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Περνάμε λοιπόν στην προκήρυξη απεργίας, στις 15 Μάρτη, στα μεγάλα θέατρα, προκειμένου να πιέσουμε και με το πιο ισχυρό μέσο που έχουμε την εργοδοσία.

Χωρίς εμάς τα φώτα δεν ανάβουν.

Δε θα τους περάσει! Το ΣΕΗ θα συνεχίσει τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Αυτή η μάχη είναι δική μας και θα τη δώσουμε μέσα και έξω από τα θέατρα γιατί δεν παραχωρούμε τη ζωή και την τέχνη μας!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι την υπογραφή της σύμβασης!

Προχωράμε σε απεργία στα μεγάλα θέατρα, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, την Πέμπτη 15/03.

Για το ΣΕΗ, Η Πρόεδρος Λίλα Καφαντάρη

Η Γεν. Γραμματέας Ήρα Ρόκου