ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το Χρονικόν της Αλώσεως»: Η εκδήλωση της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή (pics)

«Το Χρονικόν της Αλώσεως»: Η εκδήλωση της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή (pics)

Η αξία της ιστορικής μνήμης αναδείχθηκε στη σπουδαία εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», σε συνεργασία με την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ», στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», την Τρίτη 29 Μαΐου 2018.

Στην κατάμεστη από κόσμο «Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη υποδέχτηκε πλήθος προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, διπλωματικού και πολιτιστικού κόσμου που απόλαυσαν το μοναδικό έργο του καταξιωμένου συνθέτη Γιώργου Χατζηνάσιου «Το Χρονικόν της Αλώσεως», σε μία παράσταση που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος, στηριζόμενος στα κείμενα του Γεωργίου Φραντζή ο οποίος υπήρξε χρονικογράφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνέθεσε το μεγαλειώδες ορατόριο «Το Χρονικόν της Αλώσεως» που αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το έργο είναι βασισμένο σε πρωτότυπη βυζαντινή μουσική αλλά εμπλουτίστηκε με πολλά σύγχρονα στοιχεία, παραπέμποντας έτσι στη μεταφορά του πολιτισμικού πλούτου από το Βυζάντιο στην Εσπερία, μετά την Άλωση της Πόλης.

Μία ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών η οποία αποτελούνταν από τον Γρηγόρη Βαλτινό στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στον ρόλο του Γεωργίου Φραντζή και τον Γιάννη Χριστόπουλο στον ρόλο του Μωάμεθ κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό, ενώ η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα, δημιούργησε μία υποβλητική ατμόσφαιρα και μετέφερε νοητά τους θεατές στα γεγονότα του 1453. Στην παράσταση συμμετείχαν ακόμη: η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου, η Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, καθώς οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις