ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπεγράφη η σύμβαση για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Υπεγράφη η σύμβαση για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Υπεγράφη την Τρίτη (18/9) η σύμβαση για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», με την οποία εγκαθίσταται και ο ανάδοχος του έργου.

Συντονιστής στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό, αποτελεί μια από τις ελάχιστες προσπάθειες, τέτοιου επιπέδου, παγκοσμίως.

«Είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».

Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για την αναστήλωση της πέτρινης ιστορικής γέφυρας, η οποία κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου του 2015, και έστειλε το μήνυμα: «να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφτεί, που έχουν πέσει».

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως μετά την αναστήλωση του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας στον νομό Ιωαννίνων, ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης. «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μυρσίνη Ζορμπά: Το γεφύρι θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία παρέστη στην τελετή ανάθεσης του έργου, στον χαιρετισμό της έκανε ιστορικές αναφορές στον 'Αραχθο, στον ρόλο του ποταμιού στην τοπική κοινωνία, στην λαϊκή τέχνη, στις ανθρώπινες ανάγκες απέναντι στη φύση, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η στιγμή της υπογραφής είναι συμβολική και ουσιαστική, καθώς ολοκληρώνεται με επιτυχία ο πρώτος κύκλος και μπαίνουμε στην αποκατάσταση του γεφυριού».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων,«οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έρχονται να αναμετρηθούν με τους παλιούς μαστόρους και να ξαναφτιάξουν το γεφύρι. Το γεφύρι, υπογράμμισε η υπουργός, θα αναστηλωθεί και διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές, θα έχει μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή». Ολοκληρώνοντας η κ. Ζορμπά, επισήμανε πως «τόσο με τους αυτοκινητόδρομους όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, βλέπουμε την άρση των αποκλεισμών, την ενίσχυση της επικοινωνίας, την περιφερειακή ανάπτυξη, την επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους σύγχρονους πρωτομάστορες και μαστόρους, στους καλφάδες και στα τσιράκια τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν χτίζονται γεφύρια προς το παρελθόν, και γέφυρες προς το μέλλον».

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτήρισε ως θαύμα, τη σημερινή εξέλιξη στην υπόθεση αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί σύμβολο συνεργασίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους 7 δημόσιους φορείς που «κατόρθωσαν με τη σύμπραξη και την κοινή πίστη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».

Όλγα Γεροβασίλη: Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της, είπε πως «κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα. Tο γεφύρι ξανακτίζεται, με τη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πολυτεχνείου» και τόνισε: «Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται».

Παρόντες στην τελετή υπογραφής σύμβασης, μεταξύ άλλων ήταν βουλευτές της Ηπείρου, παράγοντες της αυτοδιοίκησης τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και εκπρόσωποι του ΤΕΕ Ηπείρου.

Για την πρόσφορα του στην ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών, τιμήθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχιτέκτονας Γιώργος Σμύρης.