ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Π. Παυλόπουλος και η Μ. Βαρδινογιάννη στην παρουσίαση της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας

Ο Π. Παυλόπουλος και η Μ. Βαρδινογιάννη στην παρουσίαση της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες», στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το «Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα» με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων λειτουργίας του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 από την Οικογένεια Βαρδινογιάννη με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη η οποία είναι μέλος του Ιδρυτικού Συμβουλίου της Bιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, Ακαδημαϊκοί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών», καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνιστικής περιόδου και της μελέτης της μέσα από το «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών» της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αειθαλές Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μεσ' από την αδιάσπαστη διαχρονία του, ήταν, είναι και θα είναι η κοιτίδα και το λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης, με επίκεντρο τον Άνθρωπο, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και η ελληνιστική περίοδος ήταν η γέφυρα πάνω από την οποία πέρασε το αειθαλές, αθάνατο ελληνικό πνεύμα που εμπνέει στο σύγχρονο πολιτισμό. Και όσο θα υπάρχει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τόσο ο εμβληματικός αυτός αρχαίος φάρος πολιτισμού θα ρίχνει φως και θα εκπέμπει μηνύματα πολιτισμού».

Από την πλευρά της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για τη σημασία που έχει η μελέτη της Ελληνιστικής Περιόδου από τη νέα γενιά: «Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης του κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια! Για τη σφραγίδα που έβαλε στο σύγχρονο κόσμο. Και με γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τον πολιτισμό της χώρας μου το γεγονός ότι η οικογένειά μου, μέσα από το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών, μπόρεσε να συμβάλει, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας».

Ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, Δρ Ashraf Farrag, στην ομιλία του τόνισε ότι: «Χάρη στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Ελληνιστική περίοδος της Αλεξάνδρειας ήταν μια περίοδος προόδου, ευημερίας, εφευρέσεων και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της γνώσης και της επιστήμης».

Τα πρακτικά του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους Ακαδημαϊκούς Καθηγητές Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, οι οποίοι στις ομιλίες τους τόνισαν τη σημασία της ελληνιστικής περιόδου και της μελέτης της.

Σημειώνεται ότι στόχος της έκδοσης των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες», που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» τον Δεκέμβριο του 2017, είναι η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδρασή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από την καταγραφή των συμπερασμάτων του Συνεδρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης και ο Ακαδημαϊκός Kαθηγητής Χρήστος Ζερεφός επέδωσαν το πρώτο αντίτυπο του τόμου των πρακτικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr