ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι: Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι: Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο ΥΠΕΞ για εξηγήσεις

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για εξηγήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά «παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και την κράτηση δημοσιογράφων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Να σημειωθεί πως το πρωί εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που συνέβη ανοικτά της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού.

«Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τρία σοβαρά περιστατικά μέσα σε 48 ώρες

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας μετά τα τελευταία περιστατικά σε Έβρο και Κω όπου οι Τούρκοι εμφανίστηκαν πιο προκλητικοί από ποτέ δυναμιτίζοντας και άλλο το κλίμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν τρία πολύ σοβαρά περιστατικά, δύο στα σύνορα του Έβρου και ένα ανοιχτά της Κω. Έλληνες αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας απορρέει από την ανεπιτυχή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Λίγες μόλις ώρες μετά την αποχώρηση του Ερντογάν, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τζιπ μικτού περιπόλου ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης πυρά από το τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου.

Άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο. Μάλιστα, τα πυρά δεν στόχευαν τον αέρα αλλά το ελληνικό έδαφος.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στις 5:45 τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/3) τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού που αρχικά βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα ελληνικά. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δείτε το βίντεο:

Πρωτοφανής πρόκληση σημειώθηκε και στον Έβρο, όπου για πρώτη φορά τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από την περιοχή σε ύψος 500 ποδών. Ειδικότερα, την Τετάρτη (11/03) ζεύγος των τουρκικών F-16 προχώρησε σε υπέρπτηση άνωθεν Β. Έβρου σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Παράλληλα, στις 15:27 δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις νήσους Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η στιγή της παρενόχλησης του ελληνικού ελικοπτέρου από τα δύο τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικό έδαφος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Νέα επεισόδια - Πρόσφυγες άναψαν φωτιές και προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην «επίθεση» που δέχεται η χώρα;

Σχετικές ειδήσεις