ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στη Θήβα: Η περιοχή δίνει ισχυρές δονήσεις κάθε 40 χρόνια - Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι

Σεισμός στη Θήβα: Η περιοχή δίνει ισχυρές δονήσεις κάθε 40 χρόνια - Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι

Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων έχει μπει το ρήγμα από το οποίο εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ της Τρίτης που ταρακούνησε και την Αττική.

Η σεισμική ιστορία της περιοχής εφιστά την προσοχή των ειδικών και θέτει την εξέλιξη του φαινομένου υπό παρακολούθηση: σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που η περιοχή βιώνει ισχυρούς σεισμούς κατά μέσο όρο κάθε 40 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη ισχυρή δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ κατεγράφη εκεί το 1981, όπως σημειώνουν Τα ΝΕΑ.

«Στη Θήβα εντοπίζεται μια μεγάλη ζώνη ρηγμάτων που έρχεται ως συνέχεια του ρήγματος των Αλκυονίδων» εξηγεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αυτή η ζώνη ξεκινά από τον Κορινθιακό κόλπο και εκτείνεται σε μήκος περίπου 60χλμ. περνώντας από τη Θήβα, φτάνοντας στον Αυλώνα και καταλήγοντας στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο και συγκεκριμένα στον Ωρωπό. Με τη διάταξη τους τα συγκεκριμένα ρήγματα περιβάλλουν σαν στεφάνι την Αττική και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εξετάζοντας τη συχνότητα των μεγάλων σεισμών στην περιοχή καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια χωρίς να έχει σημειωθεί ισχυρός σεισμός σε αυτή τη μεγάλη ζώνη ρηγμάτων. Αυτό απαιτεί προσοχή. Δεν κινδυνολογούμε χρειάζεται όμως παρακολούθηση» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Lockdown: Γιορτές με αυστηρά μέτρα και χωρίς εστίαση- Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, εποχιακά καταστήματα