ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»

ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Κρήτη: Το θύμα βρισκόταν στην εκκλησία για την αναστήλωσή της - 11 οι τραυματίες

Σεισμός στην Κρήτη: Το θύμα βρισκόταν στην εκκλησία για την αναστήλωσή της - 11 οι τραυματίες
Σεισμός στην Κρήτη: To Ηράκλειο μετράει τις πληγές του
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Φονικός αποδείχθηκε ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη - Ένας άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Ένας 62χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί της Κρήτης το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο εργάτης που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε από τον σεισμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Ό άτυχος άνδρας ήταν πατέρας 2 παιδιών, ενώ πρόσφατα είχε γίνει και παππούς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησία είχε προβλήματα στατικότητας και ο άτυχος 62χρονος είχε αναλάβει την αναστήλωσή της. Η μοίρα ωστόσο του έπαιξε άσχημο παιχνίδι καθώς ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ τον βρήκε μέσα στον ιερό ναό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τους εννέα τραυματίες οι 8 είναι ελαφρά και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγειας, ενώ οι τρεις φέρουν κατάγματα και διακομίστηκαν στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Απόγνωση στο Αρκαλοχώρι: Μεγάλες ζημιές σε κτήρια

Απόγνωση επικρατεί στο Αρκαλοχώρι, όπου μετά το φόβο και το σοκ της ισχυρής σεισμικής δόνησης, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν επιστρέψει και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Εν τω μεταξύ, ήδη τοποθετούνται κόκκινες κορδέλες σε όσα κτήρια θεωρούνται επικίνδυνα, κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβύ στο Αρκαλοχώρι για να κλείσουν την παροχή ρεύματος όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η υπηρεσία ύδρευσης για να κλείσει η υδροδότηση όπου χρειάζεται.

Σεισμός στην Κρήτη: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι ΕΜΑΚ και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη, με στόχο να βρίσκονται όλο το 24ωρο στην πρώτη γραμμή στα σημεία των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας.

Στην Κρήτη μετέβησαν αεροσκάφη C-130 και ATR μεταφέροντας 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό και διασωστικούς σκύλους.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής για περιπολίες πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει φόβος για εγκλωβισμένους που δεν πρόλαβαν να καλέσουν σε βοήθεια και μπορεί να παραμένουν αβοήθητοι. Μάλιστα, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφέρουν οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει κάποιον που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.

Σεισμός στην Κρήτη: Κλιμάκιο 20 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 βαθμών, που «χτύπησε» την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού , αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές, για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον δήμο Μίνωα - Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Ηράκλειο: Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, οι υπηρεσίες του δήμου λόγω του σεισμού

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά και το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Με απόφαση αντιπεριφερειάρχη κλείνουν όλα τα σχολεία της ΠΕ Ηρακλείου, μετά τον ισχυρό σεισμό

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία: Νεκρός ένας άνδρας από τον φονικό σεισμό στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Τα πρώτα βίντεο από το σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Λέκκας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Κρήτη: Δεν τον περιμέναμε, δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος