ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στην Κρήτη: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή πλιάτσικου σε σπίτια

Σεισμός
Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.για να αποτρέψει πλιάτσικο στα άδεια σπίτια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
InTime

Σεισμός στην Κρήτη: Με Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων.

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Συνεχείς μετασεισμοί

Αποστολή στην Κρήτη: Ευδοκία Μύτιλη

Ένας νεκρός, δεκάδες τραυματίες, μπάζα και εκατοντάδες κάτοικοι χωρίς σπίτια. Αυτός είναι ο απολογισμός των φονικών Ρίχτερ, που χτύπησαν σήμερα το πρωί την Κρήτη. Με μια βαλίτσα στα χέρι, έχοντας μόνο τα απαραίτητα, οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, αλλά και των γειτονικών οικισμών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πριν πέσει το βράδυ, αγωνιώντας για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το 112 απέστειλε μήνυμα στους κατοίκους του νομού Ηρακλείου να απομακρυνθούν από τα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό», αναφερόταν στο μήνυμα.

Η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη βρέθηκε τόσο στο Αρκαλοχώρι, όπου σημειώθηκαν και τα περισσότερα προβλήματα όσο και στο διπλανό χωριό Αρχοντικό, καταγράφοντας εικόνες καταστροφής.

Κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μίλησαν στην κάμερα του Newsbomb.gr, περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίες κατά τα πρώτα λεπτά της ισχυρής σεισμικής δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 9:17.

Μάλιστα την ώρα που η κάτοικος μιλά στην δημοσιογράφο σημειώνεται ένας ακόμα ισχυρός μετασεισμός. Σημειώνεται ότι από τα 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μέχρι και αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχαν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,6 Ρίχτερ.

Ο κ. Φραγκιαδάκης Γιώργος, πατέρας τριών παιδιών, άνοιξε το σπίτι του στο Newsbomb.gr και με δάκρυα στα μάτια περιγράφει όσα έζησε την ώρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος. Οι καταστροφές στην οικία του πολλές, η απόγνωση μεγάλη και η επόμενη μέρα άγνωστη. «Τι θα κάνω; Πώς θα ζήσω», λέει με δάκρυα στα μάτια δείχνοντας τις ζημιές στην κάμερα.

Τρομαγμένη και με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, κάτοικος του Αρκαλοχωρίου περιγράφει πώς τραυματίστηκε μέσα στο σπίτι της, τρέχοντας να προστατέψει το εγγονάκι της. «Έπεσα κάτω από το τραπέζι. Το μωρό ούρλιαζε στην αγκαλιά, αισθάνθηκα ότι διήρκεσε 5 λεπτά», λέει στην κάμερα.

Σε σκηνές θα περάσουν το βράδυ οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου

Με την μετασεισμική ακολουθία να συνεχίζεται οι τοπικές Αρχές με τον στρατό και τον Ερυθρό Σταυρό έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για εξασφαλίσουν στέγη στους πληγέντες, στήνοντας σκηνές.

Ο στρατός στήνει σκηνές στο ΑρκολοχώριNewsbomb.gr

Περίπου 80 σκηνές θα στηθούν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα η καθεμία. Είκοσι σκηνές θα διατεθούν σε κοντινά χωριά για τους κατοίκους που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Εκτός από τις σκηνές, αρκετοί από τους σεισμόπληκτους θα φιλοξενηθούν και σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου.

Για την επιχείρηση μίλησε στο Newsbomb.gr και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ Λεονταράκης Γιάννης, συνιστώντας στους κατοίκους να δείξουν ψυχραιμία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι - Συνεχείς μετασεισμοί

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)

Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως - Έφερε βαρύ οπλισμό