ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός -Τσελέντης για 4,6 Ρίχτερ κοντά σε Αμφιλοχία, Άρτα: «Nα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

Χάρτης σεισμού

Σεισμός Τώρα: Τι αναφέρει για το σεισμό των 4,6 Ρίχτερ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», καταγράφτηκε στις 02:20, 12 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας, ή 245 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο newsbomb.gr, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Να σημειωθεί πως στην περιοχή έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες αρκετοί σεισμοί με μέγεθος από 1,1 μέχρι 3,2 Ρίχτερ.

Η τοποθέτηση του Άκη Τσελέντη

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη «η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα».

Αναλυτικά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αναφέρει:

«Σεισμός 4,6 Richter κοντά σε Αμφιλοχία και Άρτα»

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:20 ώρα Ελλάδος, τα σεισμολογικά δίκτυα του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. σε απόσταση 245 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.

Έκτοτε παρατηρείται μια έντονη (μετά)-σεισμική δράση στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς κάτω των 3 Richter.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

==>Κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπ´ όψη και το σεισμικό ιστορικό της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα.

Μετατώπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες Δυτικά και Νότια (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω από 6 Richter) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Φυσικά οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.»

4,7 Ρίχτερ από το EMSC

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (21/3), στις 02:20 στα όρια των νομών Άρτης και Αιτωλοακαρνανίας, κοντά σε Άρτα και Αμφιλοχία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 16 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 11 χλμ. νοτιοανατολικά της Άρτας.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Τομέα Γεωλογίας, του Πανεπιστήμιου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στην Πλευρώνα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και τον σεισμογράφο του Γεωδυναμικου Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι τοποθετημένος στο Τετράκομο Άρτας.