ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Τώρα: Τρέμει η γη στην Αττική - Δεκάδες μετασεισμοί μέσα σε λίγες ώρες

Σεισμός Τώρα: Τρέμει η γη στην Αττική - Δεκάδες μετασεισμοί μέσα σε λίγες ώρες

Σεισμός Αθήνα: Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - Με το φόβο ενός νέου σεισμού ζουν οι κάτοικοι της Αθήνας

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 την Παρασκευή στην περιοχή της Μαγούλας, έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής την Αττική, «ταρακούνησε» τους κατοίκους της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να αφήσει πίσω του θύματα, παρά μόνο τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε αρκετά κτήρια του Λεκανοπεδίου.

Αρκετοί είναι και οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 14:13 οπότε και σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ.

Δείτε τον χάρτη από την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με τους μετασεισμούς:

Λέκκας: Είμαστε σε καλό δρόμο

Σαράντα εννέα μετασεισμικές δονήσεις είχαν σημειωθεί μέχρι τις 6:00 σήμερα τα ξημερώματα από τον ίδιο εστιακό χώρο του χθεσινού σεισμού στην Μαγούλα. Η μετασεισμική ακολουθία έχει φθίνουσα πορεία και η μεγαλύτερη μετασεισμική δόνηση ήταν 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.13 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός». Όπως είπε ο κ. Λέκκας στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η επιτροπή εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας, που συνεδρίασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία διαφωνία.

Ο κ. Λέκκας – που διανυκτέρευσε στον ΟΑΣΠ – υπογράμμισε ότι υπάρχει επιφυλακή και πλήρης συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο.

Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

«Η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου»

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής (19/7) στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

Το χρονικό

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα διήρκησε η σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το Λεκανοπέδιο, στις 14:13 της Παρασκευής.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ. νότια της Μαγούλας και 13 χλμ εστιακό βάθος.

Δείτε τους χάρτες του σεισμού:

«Από το ρήγμα του 1999 ο σεισμός»

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκης Τσελέντη, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, καθώς ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.

Τέσσερις τραυματίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένα αγοράκι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς.

Παράλληλα, μία έγκυος τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από πτώση σοβάδων, ενώ βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο ακόμη άτομα πήγαν μόνα τους στο νοσοκομείο, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μαρτυρία για το σεισμό:

Δείτε εικόνες από το κέντρο της Αθήνας:

Του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με πιο δυνατό αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:11.

Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρει ότι «σήμερα στις 15:11 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας».

Κατέρρευσαν οι τηλεπικοινωνίες - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίστηκαν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Προβλήματα σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που αναφέρθηκαν, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έπεσαν προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Κτήριο κατέρρευσε στη Δραπετσώνα.EUROKINISSI

Ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της Βουλής από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαβάστε περισσότερα για τις ζημιές στη Βουλή ΕΔΩ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τον σταυρό στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου που λύγισε:

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τους σεισμούς

Δείτε ΕΔΩ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr