ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Εικόνες «Αποκάλυψης» στα χωριά Μακρυμάλλη και Kοντοδεσπότι (vids)

Φωτιά Εύβοια: Εικόνες «Αποκάλυψης» στα χωριά Μακρυμάλλη και Kοντοδεσπότι (vids)
INTIME NEWS

Φωτιά τώρα: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Εύβοια - Στα Ψαχνά κατευθύνεται πλέον η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης την Εύβοια. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τον πυκνό καπνό δεν επιτρέπουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρήσουν δραστικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον εκφράζουν φόβους πως η φωτιά θα σταματήσει στην θάλασσα - Εκκενώσεις περιοχών στα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Μακρυμάλλη - Συνολικά 300 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Ψαχνά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια - Επιστρέφει ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης

Την ίδια ώρα στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Αγωνία για κατοίκους που έμειναν πίσω.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, αποχωρούν από το σημείο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες 150 άτομα από το χωριό Κοντοδεσπότι και άλλα 120 άτομα από το Μακρυμάλλη έχουν οδηγηθεί εκτός των οικισμών με λεωφορεία. Και ο μικρός οικισμός Σταυρός, με 25 κατοίκους εκκενώθηκε.

Επι τόπου συντονίζει ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στο χωριό κόπηκε και το ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι υδροφόρες να ανεφοδιαστούν. Η εκκένωση έγινε με πούλμαν και του στρατού.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια

Τα βίντεο που αναρτούν οι πολίτες στα social media είναι συγκλονιστικά

Οι φλόγες έχουν ύψος πλέον των 30 μέτρων σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΙ. Ο πυκνός καπνός δεν επέτρεπε στα εναέρια μέσα να παρέμβουν, ωστόσο λίγο μετά τις 4 ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν.

Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έγινε νωρίτερα, αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Φόβοι ότι η φωτιά κατευθύνεται προς Ψαχνά αν και τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και πολλά

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδικό κλιμάκιο της Δνσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτ. Αναγκών. Ενεργοποιήθηκαν Εθελοντικές Ομάδες ΠΠ της περιοχής και ενισχύονται οι δυνάμεις Πολ. Προστασίας στο μέτωπο της φωτιάς.

Το βλέμμα στραμμένο στη φορά αλλά και στην ένταση του ανέμου έχουν όλοι οι επιτελείς που βρίσκονται στην φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας. Οι άνεμοι που είναι τοπικά ιδιαίτερα ισχυροί με βόρεια και δυτική κατεύθυνση οδηγούν τις φλόγες μέσα σε ένα παρθένο πευκοδάσος το οποίο καίγεται αυτή τη στιγμή και οι καπνοί έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευβοίας και έχουν φτάσει μέχρι και την Αττική.

Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΙ από την εκκένωση των οικισμών Μακρυμάλλη, και Κοντοδεσπότι

Oι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Από νωρίς το πρωί είναι στην περιοχή το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε την έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Το προγνωστικό σύστημα εξάπλωσης της πυρκαγιάς

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά η «φωτιά εξερράγη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα» όπως είπε χαρακτηριστικά «αφού η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο», όπως σημειώνει, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Αθήνα

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια.

Ο πυκνός καπνός έχει καλύψει και την Χαλκίδα από όπου και οι φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να έχει κρυφτεί ακόμα και ο ήλιος.

Διαβάστε ακόμα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Γιατί μυρίζει καμένο όλη η Αθήνα

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Εύβοια: Την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη ζητά η πυροσβεστική