ΚΟΣΜΟΣ

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Η στιγμή που πέφτει νεκρός ο ηγέτης του ISIS (vids)

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Η στιγμή που πέφτει νεκρός ο ηγέτης του ISIS (vids)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το γύρο του κόσμου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, κάνουν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν την επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη βορειοανατολική Συρία.

Το CNNi, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε νωρίτερα πως η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ο ηγέτης – φάντασμα του ISIS είναι νεκρός.

Ωστόσο, η είδηση αυτή μένει να επιβεβαιωθεί μέσω εξετάσεων DNA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μπαρίσα υπό άκρα μυστικότητα και αφού πρώτα η CIA είχε εντοπίσει τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο δημοσιογράφος των New York Times, Christiaan Triebert δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η αμερικανική επίθεση.

«Αυτό το βίντεο φέρεται να δείχνει την επαύριο της αμερικανικής επίθεσης κατά την οποία ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε ή ανατινάχθηκε. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πραγματοποιήθηκε δυτικά της πόλης Μπαρίσα στην Ιντλίμπ της Συρίας», έγραψε ο δημοσιογράφος.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής του δικτύου Middle East Eye στην Τουρκία, Ragip Soylu ανάρτησε βίντεο που υποστηρίζει πως δείχνει τη στιγμή της επίθεσης.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος δίνει και περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση, αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκε περίπου 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

«Ένας αραβόφωνος στρατιώτης ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν. Τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί πέθαναν. Το καταφύγιο ισοπεδώθηκε μετά την επιχείρηση», έγραψε.

Κανένα από τα δύο βίντεο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημες Αρχές.

Εν αναμονή «σημαντικής» ανακοίνωσης Τραμπ

Λίγη ώρα προτού οι υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας αναγγείλουν ότι ο Τραμπ θα κάνει μια «σημαντική ανακοίνωση» σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος είχε αναφέρει μέσω Twitter πως «μόλις έγινε κάτι πολύ μεγάλο!».

Η ανακοίνωση θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Ο αλ Μπαγκντάντι έδωσε σημεία ζωής τον περασμένο Απρίλιο μετά από πέντε χρόνια σιωπής με βίντεο διάρκειας 18 λεπτών στο οποίο επαινούσε τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν επιθέσεις με εκρηκτικά το Πάσχα στη Σρι Λάνκα.

Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι.

Με τουρμπάνι, μαύρο ράσο και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.

Επιβεβαιώνει το Ιράκ

Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε, δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της Ιρακινής Υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Μπαγκντάντι ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του προς τα τουρκικά σύνορα», ανέφερε μία από τις πηγές.

Την είδηση για το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι επιβεβαίωσαν και δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα»: Επιστρέφονται όλα τα αναδρομικά – Αυξάνονται οι συντάξεις

Παγκράτι: Θησαυρός στα σκουπίδια - Δείτε τι βρήκαν ρακοσυλλέκτες

Σχετικές ειδήσεις