ΕΛΛΑΔΑ

Εφραίμ στο ιερό, Γιοσάκης στο ψαλτήρι και Ντερτιλής στο παγκάρι

Εφραίμ στο ιερό, Γιοσάκης στο ψαλτήρι και Ντερτιλής στο παγκάρι

του Παναγιώτη Σουρέλη

Μία Λειτουργία... διαφορετική από τις άλλες παρακολούθησαν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Κορυδαλλού την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Η επιθυμία του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ να τελέσει το μυστήριο έγινε δεκτή. Σε κλίμα κατάνυξης ο Εφραίμ τέλεσε την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία στην εκκλησίας της φυλακής, ενώ εκ δεξιών του στο ψαλτήρι είχε τον επίσης προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη! Μάλιστα, οι δύο κληρικοί είναι στην ίδια πτέρυγα, την ΣΤ' του Κορυδαλλού, όχι όμως και στο ίδιο κελί, αφού ο Εφραίμ μένει μόνος του. Και αυτό δεν είναι το μόνο προνόμιο που έχει, προκαλώντας την αντίδραση άλλων κρατουμένων.

Ο ηγούμενος Εφραίμ κάνει τα επισκεπτήριά του όχι στην κοινή αίθουσα με το διαχωριστικό, αλλά σε γραφείο τμηματάρχη των φυλακών! Σχεδόν καθημερινά δέχεται επτά πρόσωπα που ο ίδιος έχει επιλέξει και συγκεκριμένα δύο δικηγόρους, δύο γιατρούς και τρεις κληρικούς, ενώ σύμφωνα με πηγές από τον Κορυδαλλό, κάποιες φορές δεν τηρείται το καθορισμένο ωράριο των επισκεπτηρίων. «Η φυλακή ασχολείται από το πρωί μέχρι το απόγευμα με τα επισκεπτήρια του Εφραίμ» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Αν και μοναχός, ο Εφραίμ δεν φαίνεται να ακολουθεί τη λιτή διατροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέπτες τού φέρνουν καθημερινά σακούλες γεμάτες με τρόφιμα, τα οποία ο ηγούμενος καταναλώνει στο κελί του. Πρόκειται για το κελί στο οποίο ήταν προφυλακισμένος ο «δικαστής με τη μεζούρα» Ευάγγελος Καλούσης. Στην ίδια πτέρυγα των περίπου 100 τ.μ., η οποία χωρίζεται σε ισόγειο και πρώτο πάτωμα (ο Εφραίμ βρίσκεται στο πρώτο) βρίσκεται και ο Στρατηγός της Χούντας Νικόλαος Ντερτιλής, αλλά και ορισμένοι επίορκοι αστυνομικοί και κατηγορούμενοι για οικονομικές υποθέσεις. Στο ισόγειο κρατούνται μπράβοι, αλλά και ορισμένοι που διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους εξαιτίας βεντέτας ή άλλων λόγων.

Ο Εφραίμ έχει μετατρέψει το κελί του σε μικρό εικονοστάσι. Διαβάζει καθημερινά επί ώρες την Αγία Γραφή και προσεύχεται, ενώ σε όσους του πιάνουν κουβέντα, τους συμβουλεύει «να έχετε υπομονή και πίστη». Η εικόνα που έχουν σχηματίσει στον Κορυδαλλό για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, είναι ότι πρόκειται για έναν πανέξυπνο άνθρωπο. «Τα μάτια του πετάνε φλόγες» μας είπαν χαρακτηριστικά...