ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή με το νεκρό βρέφος! Δεν κακοποιήθηκε - Πατέρας: Δεν θέλω να μηνύσω κανέναν

Ανατροπή με το νεκρό βρέφος! Δεν κακοποιήθηκε - Πατέρας: Δεν θέλω να μηνύσω κανέναν
pixabay

Οι κακώσεις προκλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από τη θεραπεία με υποκλυσμό

Σπίτι τους επέστρεψαν οι γονείς του μόλις 11 μηνών βρέφους που κρατούνταν μετά τον θάνατο της μικρής, στην Ασφάλεια Αττικής. Η υπόθεση κατέληξε σε θρίλερ καθώς αρχικά οι ιατροδικαστές έκαναν λόγο για σεξουαλική κακοποίηση, κάτι που ωστόσο στη συνέχεια αναιρέθηκε.

Ο 23χρονος Τζαμάν βγήκε από την Ασφάλεια Αττικής μετά από δύο ημέρες. Το 11 μηνών κοριτσάκι του σύμφωνα με το πόρισμα δε βιάστηκε.

«Στην αρχή έγινε ένα λάθος εις βάρος μου αλλά μετά βρέθηκε η αλήθεια. Δοξάζω τον Θεό. Και ευχαριστώ γιατρούς και αστυνομία, οι οποίοι βγάλανε την αλήθεια ότι η κόρη μου πέθανε φυσιολογικά. Πέθανε από διάφορες αρρώστιες που είχε» λέει ο πατέρας του βρέφους.

Η 22χρονη Ραουάν, μητέρα της μικρούλας, κρατάει στην αγκαλιά της το δίδυμο αδερφάκι του άτυχου βρέφους. Πήγε στο νοσοκομείο Παίδων για να δει τον 2,5 ετών γιο της, που είναι άρρωστος.

Μητέρα βρέφους: «Το κοριτσάκι μου ήταν άρρωστο»

«Είμαι σαν χαμένη, έχασα το κοριτσάκι μου, δεν έχω τον άντρα μου». Και βέβαια την έχει εξοργίσει το συμβάν με τον ιατροδικαστή. «Είναι δυνατόν να βιάστηκε από τον πατέρα του το κοριτσάκι μου, τώρα που είμαι και έγκυος 3 μηνών;» λέει η ίδια.

Είδε ξαφνικά το παιδί της νεκρό το πρωί της Κυριακής, λέει, την ώρα που πήγε να του δώσει γάλα, ενώ προσπαθεί να εξηγήσει τη φαρμακευτική αγωγή που του έδινε.

«Αφού ήταν γνωστό ότι η κόρη μου ήταν άρρωστη από την ημέρα της γέννησης της. Ήταν κάτι σαν πλαστικό που έσπρωχνε το υπόθετο και πολλές φορές μάτωνε και όλο παραπονιόταν το κοριτσάκι ότι το πονούσε και δεν μπορούσε να το αντέξει» εξηγεί.

Πόρισμα ιατροδικαστή: «Δεν υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση»

Ο τηλεοπτικός σταθμός του STAR στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αποκάλυψε όσα είπε στην αστυνομία ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια, ένας εκ των δύο που εξέτασαν το άψυχο κορμάκι του βρέφους.

«Οι ρήξεις στην είσοδο του πρωκτού συνηγορούν με είσοδο αμβλέος τινός οργάνου. Δε θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από ανδρικό μόριο, ούτε από κάτι παρεμφερές».

Οι κακώσεις που βρέθηκαν στη μικρή, λένε τώρα, ότι προκλήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα από τη θεραπεία με υποκλυσμό μέσω ορθού και όχι λόγω σεξουαλικής κακοποίησης που ισχυρίστηκαν χθες οι ιατροδικαστές.

Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας των Σύρων, Σωκράτης Τσαντίρης σημείωσε: «Δύο έμπειροι ιατροδικαστές εξέτασαν το παιδάκι. Υπήρξε ίσως κάποιο συμπέρασμα, μπορεί να παρερμηνεύτηκε, μπορεί να ήταν λίγο βιαστικό. Πάντα ένα ορθό συμπέρασμα βασίζεται στον συγκερασμό των στοιχείων».

Στο γιατί έγινε μια τόσο λανθασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, απάντηση δίνει στο infokinds ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Λέων στο infokinds.

Όσο για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις ο κ. Λέων δηλώνει πως το θέμα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

«Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.

Συνήγορος οικογένειας: «Θα υποβληθούν μηνύσεις»

«Η αλήθεια είναι ότι οι σαχλαμάρες του ιατροδικαστή ο οποίος έσπευσε από την πρώτη μέρα να πει ότι υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις ότι έγινε βιασμός του παιδιού.... Θα προβούμε άμεσα σε μηνύσεις!» τόνισε ο Ανουάρ Μπάκρι, δικηγόρος της οικογένειας των Σύρων.

«Εγώ δε θέλω να μηνύσω κανέναν, γιατί σε αυτό που πιστεύω υπάρχει και το "συγχωρώ", είναι λάθος ανθρώπινο» λέει ο πατέρας του βρέφους.

Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του μόλις 11 μηνών βρέφους από τη Συρία αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων.

Οι ιστολογικές θα «δείξουν» τα αίτια του θανάτου

Τα άλλα τρία παιδιά των δύο οικογενειών από τη Συρία που εξετάστηκαν επίσης από ιατροδικαστή, σύμφωνα με πληροφορίες, δε φέρουν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των δειγμάτων DNA που πήραν από τον πατέρα του νεκρού βρέφους αλλά και του συγκάτοικού του. Θέση για το θέμα πήρε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όσο και η ΜΚΟ που έχει αναλάβει τη φιλοξενία της οικογένειας, βρισκόμαστε στη διάθεση της Αστυνομίας, και βοηθάμε για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης».

«Είναι πιθανό να τραυματιστεί το βρέφος, αν η τεχνική κατά τη χορήγηση δεν είναι σωστή»

Η κατάθεση του γιατρού της άτυχης μικρούλας ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στην υπόθεση. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Star, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να προκλήθηκαν οι κακώσεις από λάθος χορήγηση του σκευάσματος.

Ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής νευρολογίας στην Β' Παιδιατρική Κλινική του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», είναι ο άνθρωπος που παρακολουθούσε το άτυχο βρέφος από την ημέρα που γεννήθηκε. Ο γιατρός μίλησε στην αστυνομία για ένα παιδί με μικροκεφαλία, εγκεφαλοπάθεια και δυσμορφία σε πρόσωπο και σώμα, το οποίο πάθαινε επιληπτικές κρίσεις πέντε με έξι φορές την ημέρα.

«Ναι, είναι πιθανό να τραυματιστεί το βρέφος στην περιοχή του πρωκτού, εάν η τεχνική κατά τη χορήγηση του δεν είναι ικανοποιητική. Το βρέφος ήταν ιδιαίτερα λιποβαρές, γεγονός που μεγιστοποιεί την πιθανότητα να πληγωθεί κατά τη χορήγηση αυτού του σκευάσματος, το οποίο χορηγείται μόνο κατά τη διάρκεια επιληπτικής κρίσης» είπε ο θεράπων ιατρός.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το ρεπορτάζ του Star:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Η διάγνωση για την υγεία της (pics+vid)

Τρόμος για πασίγνωστο τραγουδιστή – Τον λήστεψαν με την απειλή μαχαιριού (pics)

Σχετικές ειδήσεις